
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Stelian Ruslan Grecu a visat din copilărie să devină polițist. Tânărul știa cu certitudine că această profesie îl caracterizează pe deplin și stă la baza principiilor care s-au format de-a lungul copilăriei și adolescenței sale. După absolvirea liceului, acesta și-a început studiile la Academia Ștefan cel Mare din Chișinău. În prezent, tânărul este student în anul III la Facultatea drept, administrație, ordine și securitate publică, studii la buget.
Decizia de a studia la Academia Ștefan cel Mare
Tânărul povestește că a ales să urmeze studiile la Academia Ștefan cel Mare deoarece și-a dorit o formare profesionala în domeniul polițienesc.
„După sfaturile oferite de către angajați din sistem, am ales această cale pentru a urma o carieră în domeniu. Această facultate m-a atras prin viziunea educațională pe care o promovează, iar caracterul militar al acestei instituții m-a atras și mai mult”, afirmă Stelian Ruslan Grecu.
Acesta spune că, în timpul studiilor, a trecut prin transformări psihologice și intelectuale majore, iar datorită acestui fapt a devenit „mai organizat, mai responsabil și mai încrezut în propriile puteri”.
„În prima perioadă m-am întâlnit cu una dintre cele mai mari probleme - încadrarea într-un nou colectiv în care toți încearcă să se manifeste, însă m-am isprăvit cu brio. Calitatea procesului de învățământ în cadrul Academiei o apreciez cu calificativul „excelent”, deoarece activitățile din cadrul instituției sunt cognitiv-interactive, utile și interesante. Astfel, procesul educațional este organizat foarte rațional pentru dobândirea aptitudinilor necesare pentru activitatea ulterioară”, a accentuat Stelian Ruslan Grecu.
Cea mai prețioasă lecție oferită de Academie
Tânărul susține că actualele condiții de studii sunt la un nivel înalt, iar corpul didactic este format din practicieni din domeniul jurisprudenței.
„Datorita acestui fapt, obținem cunoștințe de implementare a legislației atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. Profesorii din cadrul Academiei îi consider persoane distinse, adevărați profesioniști, bine orientați spre ghidarea corectă a viitorilor specialiști în domeniul juridic. Pe parcursul anilor de studii am reușit să-mi fac câțiva prieteni adevărați printre colegi, ba chiar și printre profesori. Totuși, cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății, fără corupție: Dura lex, sed lex - „Legea e aspră, dar e lege” - oricât ar fi de dură, legea trebuie respectată”, a remarcat Stelian Ruslan Grecu.
După finalizarea studiilor, acesta intenționează să activeze în domeniul polițienesc. În prezent, studentul afirmă că este ghidat de intenția de a valorifica toate cunoștințele dobândite în perioada studiilor.
„Sper să am oportunități pentru a îndeplini scopul vieții: implementarea unor noi reguli privind legislația națională. Încă nu sunt total sigur asupra serviciului pe care îl voi urma după absolvirea academiei, dar luând în considerare faptul că sunt la specializarea urmărire penală, cred că voi activa în calitate de anchetator - ofițer de urmărire penală. Totuși, sunt sigur că intelectualitatea este temelia jurisprudenței, respect formula juridică și insist ca și cei din jurul meu să o respecte. Trăiesc după principiul: Problemele vieții nu sunt semne de oprire, ci busole pentru activitatea ulterioară”, a adăugat tânărul.
Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost fondată acum 34 de ani. Aceasta este acreditată instituţional şi ştiinţific, racordată la standardele educaţionale ale Uniunii Europene, se subordonează MAI și se conduce în activitatea sa de directivele Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Academia pregăteşte specialişti pentru autorităţile administrative şi instituţiile din subordinea MAI şi alte organe de aplicare a legii din Republica Moldova.
Citește și: Admitere 2025 // Academia „Ștefan cel Mare” a MAI oferă noi oportunități de studii pentru tineri
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Rezultate finale ale sesiunii de bază de bacalaureat: rata de promovare a crescut până la 72,68%
Trei bărbați au fost condamnați pentru atac asupra unor vârstnici
Cod galben de caniculă pentru mâine, valabil în toată țara
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu, la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei