
Tehnologiile viitorului vor fi studiate în sudul țării. Un nou colegiu profesional tehnic își va începe în curând activitatea la Comrat
Un nou colegiu, construit la Comrat cu sprijinul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TIKA), și-ar putea începe activitatea în noul an de învățământ. Totodată, de rând cu blocul administrativ, va fi construit și un cămin pentru elevi, informează MOLDPRES.
Colegiului profesional tehnic din orașul Comrat, care este construit deja în proporție de 90%, este dotat cu ateliere performante pentru instruire și săli de clasă moderne. Tinerii vor studia tehnologia informației, precum și tehnologiile electrice și electronice.
Până în prezent, partenerii turci au asigurat construcția clădirii Colegiului, iar pentru a investi în continuare în dotarea instituției, a fost necesară semnarea unui Protocol dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul învățământului profesional tehnic, care a fost ratificat în Parlament.
Potrivit documentului, Ministerul Educației și Cercetării, va oferi Colegiului locuri pentru admitere cu finanțare de la bugetul de stat și va asigura funcționalitatea acestuia. Se preconizează înmatricularea la studii, prin Comanda de Stat, a circa 60 de elevi anual, costul unui elev fiind de circa 30 mii lei anual.
Secretara generală adjunctă a Ministerului Educației și Cercetării, Ludmila Pavlov a menționat că directorul colegiului va fi desemnat în conformitate cu legislația de către partea moldovenească, iar un co-director va fi numit de partea turcă.
„Părțile au convenit că va fi creat un comitet de conducere, unde vor fi delegați câte doi reprezentanți de la fiecare parte, inclusiv un reprezentant al autonomiei găgăuze”, a anunțat oficiala.
Toate bunurile, imobilele din cadrul colegiului vor fi transmise în proprietatea Guvernului Republicii Moldova.
Potrivit deputatei Larisa Novac , implementarea prevederilor Protocolului va contribui la pregătirea cadrelor calificate pentru economia țării și va contribui la internaționalizarea învățământului profesional.
„Conform unui alt proiect de lege, înregistrat în Parlament, tinerii specialiști angajați pentru prima dată, inclusiv absolvenții colegiului, vor beneficia din partea statului de supliment la salariu timp de un an. Limba de studiu va fi limba română, iar unele discipline, cu acordul părților, vor fi studiate în limbile găgăuză, turcă sau engleză”, a spus Larisa Novac.
Anterior, Turcia a mai oferit sprijin financiar pentru modernizarea Liceului Teoretic moldo-turc „S. Demirel” din Congaz.
De la independență încoace, în Republica Moldova, peste 500 de proiecte au fost implementate cu sprijinul guvernului de la Ankara.
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie