
UE va oferi asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni
Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Centrele municipiilor Cahul și Ungheni vor fi renovate cu asistența financiară a Uniunii Europene. Localnicii sunt parte a schimbării și vin cu idei de transformare a centrelor acestor două oraşe, or, recomandările populației vor fi luate în considerare în acest proces de modernizare, activitate care va fi demarată în acest an cu asistența financiară a UE în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de UE, implementat de PNUD și UNICEF Moldova, transmite MOLDPRES.
„Prin această inițiativă încurajăm oamenii din Cahul și Ungheni să fie activi și să își exprime public ideile de dezvoltare a comunității lor. Este un element important în abordarea Uniunii Europene de susținere a regiunilor-cheie. Sperăm că acest gen de activități va aduce schimbarea dorită în comunități, acestea dezvoltându-se datorită ideilor și implicării oamenilor“, a afirmat Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Locuitorii municipiilor Cahul şi Ungheni, precum şi oamenii din alte regiuni sunt invitați să voteze, în perioada 4 – 15 iunie, ideile de renovare a centrelor localităților, accesând paginile web www.eu4cahul.md (pentru Cahul) şi www.eu4ungheni.md (pentru Ungheni). La vot sunt scoase câte zece idei pentru fiecare localitate, care au obţinut cel mai mare scor de evaluare a juriului în cadrul concursului „UE pentru Cahul/Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu european”. Concursul a fost desfăşurat în perioada ianuarie-martie, fiind înscrise peste 300 idei de modernizare a acestor două oraşe.
„Programul EU4Ungheni a creat un cadru favorabil de discuții cu cetățenii referitor la modernizarea centrului cultural, istoric și administrativ al municipiului Ungheni. Ne bucură faptul că unghenenii cunosc problemele orașului și vin cu soluții realiste și in același timp inovative. Împreună ne propunem să schimbăm aspectul centrului orașului și sunt sigur că numai împreună vom reuși”, a menționat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
„Centrul municipiului Cahul are nevoie de transformare și îmbunătățire a aspectului său pentru confortul cetățenilor. Propunerile și ideile expediate de cahuleni în cadrul concursului sunt necesare, coincid cu prioritățile stabilite de municipalitate, iar grație suportului din partea UE, contribuției noastre și implicării cetățenești, acestea vor fi treptat implementate cu succes”, spune Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul.
Fiecare participant poate vota zilnic o singură dată, maxim trei idei din zece, de pe o adresă IP. Autorii a trei idei care vor acumula cele mai multe voturi vor fi premiați.
Concursul „UE pentru Cahul/Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European” este parte a unei iniţiative complexe de consultare şi participare a oamenilor în procesele de dezvoltare a regiunilor realizată de Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”.
Susţinerea pentru municipiile Ungheni şi Cahul este oferită în cadrul celei de-a doua inițiative din programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Aceasta se desfăşoară în perioada 2019-2025, fiind implementată de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat
În Republica Moldova va fi creat un Consiliu pentru combaterea traficului ilicit de substanțe dopante
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Patru persoane au decedat, iar 34 au suferit traumatisme în urma accidentelor comise de șoferi în stare de ebrietate
Registrul de stat în domeniul construcțiilor va fi gestionat în baza unor noi reguli
Șeful diplomației de la Chișinău a participat la cea de-a 134-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei
Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume
Vânzarea companiei Moldasig a fost declarată de interes public