
La Bruxelles se discută Capitolele 14 și 21 din procesul de aderare a Republicii Moldova la UE
În această săptămână, la Bruxelles, au loc discuții între reprezentanții Republicii Moldova și oficialii europeni privind Capitolul 14 – Politica de transport și Capitolul 21 – Rețele trans-europene. Aceste două capitole fac parte din Clastrul 4 al negocierilor de aderare, care vizează agenda verde și conectivitatea sustenabilă, transmite MOLDPRES.
Potrivit viceprim-ministrei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, odată cu aceste discuții, începe și analiza întregului grup de capitole dedicate dezvoltării durabile și mobilității ecologice.
Discuțiile vizează implementarea standardelor europene în domeniul transporturilor și extinderea infrastructurii de conectivitate cu Uniunea Europeană.
„Implementarea politicilor de transport va îmbunătăți semnificativ standardele de calitate și siguranță a serviciilor de transport pasageri, va fluidiza circulația mărfurilor între Republica Moldova și statele membre ale Uniunii Europene, va spori conexiunile cu România și Ucraina, facilitând astfel integrarea țării în Rețelele trans-europene de transport”, a precizat șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian.
Accentul este pus și pe modernizarea și ecologizarea serviciilor de transport.
„Punerea în practică a politicilor de transport va permite modernizarea serviciilor de transport pe cale rutieră, feroviară, aeriană și fluvială, creșterea calității și siguranței transportului de pasageri și de mărfuri și promovarea unui sistem de transport ecologic și sustenabil”, a declarat Mircea Păscăluță, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Totodată, aplicarea măsurilor din Capitolul 21 vizează investiții în infrastructură transfrontalieră.
„Aplicarea măsurilor din capitolul 21 ne va ajuta să atragem mai multe fonduri pentru construcția unei infrastructuri durabile și susținute cu mediul înconjurător. Să facilităm interconectarea la Rețelele europene de transport, să dezvoltăm infrastructura transfrontalieră prin construcția de poduri peste Prut și Nistru, dar și de autostrăzi și coridoare feroviare electrificate cu ecartament european”, a explicat Nicolai Mîndra, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Capitolul 14 – Politica de transport urmărește alinierea legislației Moldovei la normele UE pentru toate tipurile de transport (rutier, feroviar, aerian, naval), cu scopul de a crea un sistem sigur, eficient și ecologic. Include reguli privind siguranța, standardele tehnice, condițiile de muncă ale șoferilor și modernizarea infrastructurii.
Capitolul 21 – Rețele trans-europene vizează conectarea Moldovei la rețelele europene de transport (TEN-T), prin modernizarea căilor ferate, construirea de poduri și autostrăzi și dezvoltarea coridoarelor cu România și Ucraina. Obiectivul este o infrastructură modernă, interconectată și sustenabilă.
Aderare la UE// Guvernul a aprobat prezentările de țară pentru două capitole elaborate de Ministerul Agriculturii
Reuniunea sub-Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizată la Chișinău
Republica Moldova, trei ani de la obținerea statutului de țară candidată la UE. „Acest parcurs reflectă o alegere clară”
Republica Moldova și Croația își intensifică cooperarea pe agenda europeană
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Croația își reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Jelena Miloš: ,,Progresele făcute de Republica Moldova sunt impresionante”
La Chişinău au început consultările dedicate calităţii apei, în procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană
Eurodeputați: UE trebuie să sprijine în continuare Republica Moldova, în special în contextul interferenței ruse
Partenerii de dezvoltare susţin R. Moldova în alinierea la standardele UE în domeniul resurselor de apă
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
CSAT: România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale.
Geniștii Armatei Naționale au neutralizat 22 de obiecte explozive din al Doilea Război Mondial în luna iunie
Trei localități din municipiul Chișinău vor beneficia de o rețea modernă de canalizare
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Luna iulie va fi cu temperaturi ridicate și precipitații reduse
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Cinci pacienți cardiaci au fost operați prin tehnici minim-invazive la SCR „Timofei Moșneaga”
Restricții de circulație în Chișinău în perioada 1-7 iulie
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Un nou manual oferă soluții pentru protejarea oamenilor în contextul schimbărilor climatice
Compania „Teleradio-Moldova” lansează un post de radio regional în UTA Găgăuzia