ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2015 va fi inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru”

17:37 | 12.01.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. În anul curent la Pererita, Briceni,  va fi inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru”, comunică MOLDPRES.

Muzeul va fi deschis în casa părintească a poetului, care  în prezent se află în proces de restaurare.

Solicitat de MOLDPRES, viceministrul în exerciţiu al Culturii Igor Şarov a afirmat că pentru  restaurarea casei ministerul a alocat în anul trecut 2 milioane de  lei.

„Lucrările de restaurare au început în septembrie 2014. Casa-muzeu urma iniţial să fie inaugurată pe 14 februarie 2015,  cînd poetul ar fi împlinit 80 de ani, însă, deoarece mai este mult de lucru, aceasta se va întîmpla în  lunile august-septembrie”, a precizat Igor Şarov.

La rîndul său, viceministrul în exerciţiu al Culturii Gheorghe Postică a declarat pentru agenţie  că deocamdată casa-muzeu se află în proces de restaurare.

„S-au efectuat mai multe lucrări în interior. A fost consolidată fundaţia, s-a lucrat şi la cîteva obiective din curte.  Aici va fi un pavilion unde vor fi organizate diverse manifestări culturale.  Lucrările se efectuează încet, deoarece sîntem în toiul iernii. Ne propunem să nu ne grăbim, să facem lucrările cît mai bine”, a adăugat Gheorghe Postică.            

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu, autorul proiectului de restaurare, aici va fi un adevărat muzeu al poetului. ”O bună parte din piese nu mai sînt originale. Va trebui să le reconstituim din amintirile oamenilor, din fotografii”, a menţionat Eugen Bîzgu. Iar  Raisa Vieru, soţia regretatului poet a afirmat că muzeul va fi împodobit cu lăicere, covoare, mobilier din copilăria scriitorului. De asemenea,  vor fi căutate covoarele pe care mama poetului le-a vîndut în timpul foametei pe un pumn de grăunţe la Cernăuţi.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935. Debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, în 1957. Cărţile sale au fost editate în 15 ţări. În 1990 a fost ales membru de onoare, iar în 1993 – membru corespondent al Academiei Române. În 1996 a fost decorat cu "Ordinul Republicii". S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

 

 

img15000145

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!