ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Filmului Francofon a ajuns la cea de-a 15-a ediție

10:09 | 20.03.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Filmului Francofon, care se va desfăşura la Chişinău şi Tiraspol în perioada 20-27 martie, va fi inaugurată astăzi, începînd cu ora 17.00, la cinematograful „Gaudeamus” din capitală, de Ziua Intenţională a Francofoniei, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Alianţa Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franţei la Chişinău, în parteneriat cu Centrul Cultural „Gaudeamus”.

Potrivit directorului Alianţei Franceze din Moldova, Emmanuel Skoulios, ediţia din acest an îşi propune să aducă un omagiu fraților Lumière, Auguste și Louis, doi ingineri francezi care, cu puțin peste 120 de ani în urmă, au inventat cinematograful.

Pe durata festivalului, spectatorii vor avea posibilitatea să vizioneze 14 proiecţii de excepţie: filme franceze, belgiene, canadiene, în co-producţie internaţională, laureate ale festivalurilor internaţionale.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Centrului Cultural  „Gaudeamus” Lidia Troianowski a menţionat că proiecţiile sînt destinate publicului larg pentru orice vîrstă.

Festivalul se va deschide astăzi, la ora 17.00, cu pelicula „Familia Belièr”, o comedie în regia lui Eric Lartigau şi are în prim-plan istoria unei adolescente, care are o voce minunată. Filmul a fost produs  în anul 2014 în Franţa şi Belgia. Cel de-al doilea film difuzat la Chişinău va fi drama „Deepan”, care a luat premiul „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes 2015.

Pe 25 martie, la Tiraspol vor fi difuzate peliculele „Belle şi Sebastien” şi „Familia Belièr”.

Motoul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Filmului Francofon este „Lumină, Cameră, Acţiune!”. Conform tradiţiei, intrarea este gratuită, iar peliculele vor fi subtitrate în limba română, pentru spectatorii din Chișinău, și în limba rusă, pentru cei din Tiraspol.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16002233

img16002233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!