ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea de-a doua ediție a Forumului pentru energie termică și cogenerare s-a desfășurat la Chișinău

16:09 | 23.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Furnizarea serviciilor de termoficare populației, efectele centralelor termice de apartament asupra sănătății populației și alte subiecte au fost discutate astăzi în cadrul celui de-al doilea Forum pentru energie termică și cogenerare de la Chișinău, organizat de Agenția pentru Eficientă Energetică în comun cu Asociația Profesională COGEN România și Societatea pe Acțiuni ”Termoelectrica”, informează MOLDPRES.

Problema modernizării și reformării sistemului național de asigurare cu energie termică este una foarte stringentă pentru Republica Moldova, deoarece pe parcursul mai multor ani, ca urmare a declinului economic și politicilor neconsecvente, marea majoritate a centralelor termice a degradat fizic și moral, devenind neeficiente sub toate aspectele, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. ”Reieșind din aceste considerente am început implementarea unui amplu program de modernizare a sistemului dat. Am început cu crearea Societății pe Acțiuni ”Termoelectrica”, care după investițiile de 50 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale și BERD, operate începînd cu acest an, ne demonstrează că lucrurile încep să se schimbe spre bine”, a adăugat Valeriu Triboi.

Serviciul de comunicare și relații publice al Ministerului Economiei menționează că în cadrul forumului Asociația Profesională ”COGEN România” a prezentat experiența acumulată în procesul de furnizare a serviciilor de termoficare populației, cogenerarea de mică și mare putere, încălzirea urbană eficientă, precum și efectele centralelor termice de apartament asupra sănătății populației. ”Circa 30 de procente din populația țării noastre este conectată la sistemul centralizat de alimentare cu energie termic (SACET) și este consumator de servicii, astfel fiind un subiect actual. Un pas la fel de important ar fi și transpunerea directivei europene pe eficiență energetică, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest sens”,  a declarat Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energiei termică are loc în cadrul a două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, la Chișinău și Bălți, precum și 12 cvasi SACET-uri localizate în cîteva orașe mici din Moldova.

Energia termică livrată în cadrul SACET Chișinău și Bălți reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80 de procente din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chișinău este produsă în regim de cogenerare. La scară națională, circa 20% din energia alocată pentru încălzire și răcire este produsă în regim de cogenerare. Pierderile de energie termică în sistemul centralizat Chișinău și Bălți constituie 22%, potrivit datelor din anul 2013.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16004078

img16004078

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!