ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un festival-concurs naţional al interpreţilor fluierari a început la Corjova, Criuleni

10:15 | 24.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Treisprezece formaţii de fluieraşi şi 15 interpreţi fluierari din 13 raioane ale ţării (Căuşeni, Basarabeasca, Dubăsari, Hînceşti, Ungheni, Teleneşti, Soroca ş.a.) vor evolua pe scena celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului-concurs naţional al interpreţilor fluierari şi al formaţiilor de fluieraşi „Nistrule cu apă lină”, care se desfăşoară astăzi în satul Corjova, raionul Criuleni, informează MOLDPRES.

Solicitată de MOLDPRES, şefa secţiei Cultură şi Turism a raionului Criuleni, Claudia Şerşun, a menţionat că festivalul este absolut inedit şi unic de acest gen în R. Moldova. Potrivit sursei citate, scopul festivalului este de a promova formaţiile de fluieraşi, interpreţii fluierari şi melodiile din zona noastră folclorică, adecvate fluierului.

La rîndul său, directorul artistic al Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Oleg Volontir, directorul festivalului, a subliniat că acesta, deşi este bienal, ia amploare de la o ediţie la alta.

Preşedintele juriului este naistul Vasile Iovu, iar vicepreşedinte - dirijorul Orchestrei „Folclor”, maestrul Petre Neamţu, Artişti ai Poporului. Cîştigătorii festivalului-concurs vor fi menţionaţi cu premii la cele două compartimente: formaţii de fluieraşi şi interpreţi fluierari. Marele Premiu constituie 4500 mii de lei. Formaţia care va obţine acest premiu va intra în posesia trofeului festivalului, realizat de sculptorul în lemn Victor Pelin.

În recital vor evolua: interpreţii Gheorghe Nichiforeac, Luciana Spînu, Tudor Ungureanu cu formaţia „Ştefan Vodă” şi alte trei formaţii - din România: două ansambluri folclorice din judeţul Caraş-Severin şi formaţia „Căluşarii” din comuna Răşinari, judeţul Sibiu.

Contatat de MOLDPRES, primarul satului Corjova, Gheorghe Ojog, a spus că Festivalul „Nistrule cu apă lină” a fost iniţiat în 2002, cînd s-au împlinit 640 de ani de la prima atestare documentare a localităţii. „Graţie acestui festival, satul nostru devine tot mai cunoscut în lume”, a menţionat Gheorghe Ojog. Festivalul se deschide, de obicei, în centrul satului, apoi se desfăşoară pe o scenă plasată într-un loc pitoresc din lunca Nistrului.

Bugetul festivalului constituie 300 mii de lei.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16005963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!