ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Presa internațională a remarcat semnarea unui acord între Guvernul Republicii Moldova și FMI

12:24 | 27.07.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Presa internațională scrie că acordul de reforme la care a ajuns Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un împrumut în sumă de 179 milioane de dolari SUA este o veste bună și o realizare a Guvernului, informează MOLDPRES.

Associated Press îl citează pe prim-ministrul Pavel Filip care afirmă că vestea despre acest acord „inspiră optimism și va ajuta la redobîndirea credibilității noastre pe plan extern”. Oficialul a mai adăugat că Guvernul de la Chișinău rămîne dedicat reformelor europene și este “interesat în atragerea investițiilor: în acest sens, noi am realizat o serie de reforme economice și bancare, care asigură baza pentru creștere sustenabilă în viitor”. 

Aceasta informație venită de la FMI este un impuls pentru guvern, care conduce una din cele mai sărace țări din Europa din ianuarie 2016, mai scrie Associated Press.

„Noi sîntem acum un adevărat șantier de construcții din punct de vedere a reformelor și sîntem determinați să continuăm ceea ce facem, nu pentru FMI sau altcineva, dar în primul rînd pentru noi”, a declarat Filip marți, fiind contactat telefonic de către prestigioasa agenție de presă Bloomberg. „Vom avea mai multe condiții de îndeplinit înainte de întrunirea din toamnă a Consiliului de administrare al FMI, însă acum țara este într-o poziție mult mai bună, astfel ca să-și poată securiza stabilitatea macroeconomică și să îndeplinească obiectivele bugetare”.   

Agenția Bloomberg mai scrie că, deși este cea mai săracă țară a Europei, afectată de frauda bancară, Moldova insistă să continue reformele și să consolideze sistemul bancar, dar și lupta împotriva corupției si îmbunătățirea sistemului judiciar.

FMI a ajuns la un acord la nivel de personal pentru un împrumut de 179 milioane de dolari SUA pentru Republica Moldova, titrează New York Times. O altă publicație prestigioasă, Washington Post, publică știrea Associated Press.

Autoritățile din Republica Moldova și experții Fondului Monetar Internațional au ajuns marți la un acord privind un nou program de finanțare, pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 179 de milioane de dolari, scrie agenția de presă AGERPRES, precum și publicațiile electronice libertatea.ro, hotnews.ro și altele.

Șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a felicitat public guvernarea de la Chișinău imediat după anunțul privind încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

„Felicitări autorităților din Republica Moldova pentru obținerea unui acord la nivel de staff cu FMI, și celor de la FMI pentru o prestație „astrală”. Acesta este un pas important!”, a comentat Tapiola pe un site de socializare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img16006050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!