ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oazu Nantoi: „Independenţa este singura opţiune realistă pentru R. Moldova”

09:30 | 03.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independență

Oazu Nantoi, analist politic, consilier în Consiliul municipal Chișinău

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică)? Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Unionismul n-a fost şi nu este un proiect politic. Cadavrul CSI demult a devenit o mumie, pe cînd Uniunea Euroasiatică, compusă din trei regimuri autoritare şi dominată de Rusia revanşardă, trece printr-o criză multidimensională, care nu se va termina cu bine.

Independenţa este singura opţiune realistă. Alta este că societatea moldovenească s-a dovedit a fi nepregătită pentru edificarea unui stat de drept democratic şi funcţional, pentru edificarea unei economii naţionale competitive etc. Pe cînd clasa noastră politică, cu fiece ciclu electoral devenea tot mai cinică, coruptă şi arogantă. Ne aflăm într-o criză gravă de tot, morală în primul rînd.

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru Moldova?

Răspuns: Avem vecini, gata să ne susţină, nemaivorbind de UE şi SUA. Sîntem un stat captiv, însă avem Acordul de Asociere cu UE prin care ne-am angajat să ne modernizăm ţara în baza standardelor UE. Alte ţări au trecut prin încercări mult mai grave şi au rezistat. Prin urmare – totul depinde de noi, de implicarea fiecărui cetăţean în parte. Doar prin mobilizarea tuturor, şi a fiecăruia în parte, putem depăşi starea de criză la care s-a ajuns şi să dăm un suflu optimist proiectului de statalitate a Republicii Moldova. Sună banal, dar totul depinde de noi.

(Reporter P. Beregoi, editor M. Jantovan) 

img16006244

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!