ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Pavel Filip: ”România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova”

11:08 | 25.08.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a declarat astăzi, într-o conferință de presă ținută după întrevederea cu Premierul român Dacian Cioloș, aflat în vizită oficială la Chișinău, că este acum convins mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova. Dovadă este și parteneriatul strategic pentru integrare europeană și proiectul nostru comun de a fi împreună în Uniunea Europeană, a menționat Premierul moldovean, informează MOLDPRES.

”Am avut discuții sincere și cordiale și în același timp constructive de pe agenda bilaterală, dar și despre drumul european al Republicii Moldova”, a spus Pavel Filip.

Premierul a subliniat că România rămîne ”cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirațiile noastre de a ne transforma într-un stat european și democratic”. Pavel Filip a mai declarat că a convenit cu omologul său român să fie accelerată în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova, în contextul asigurării securității energetice. ”Vom avansa atît pe interconexiunile energetice, cît și pe cea de gaze naturale, prin extinderea conductei de gaze spre Chișinău”, a informat Prim-ministrul.

Integrarea europeană este proiectul nostru de țară, iar actualul Guvern și coaliția parlamentară mizează necondiționat pînă în 2018 pe forța triunghiului: stabilitate, reforme, integrare, l-a asigurat Prim-ministrul moldovean pe omologul său român. Chișinăul ”mizează pe expertiza valoroasă a României care vine să faciliteze esențial momentele de maximă importanță, avansarea agendei europene”. Pavel Filip a mulțumit pentru asistența financiară oferită de România, precum și demersurile pe care le face Bucureștiul la Bruxelles în favoarea Republicii Moldova.

Premierul Filip a invitat oamenii de afaceri din România să investească în R. Moldova, inclusiv în sectorul bancar și cel energetic.

”România rămîne fidelă sprijinului Republicii Moldova, în primul rînd,  pentru a asigura prosperitate cetățenilor, consolida democrația și pentru a susține parcursul ei european”,  a declarat Premierul României Dacian Cioloș. Obiectivul României pentru această perioadă este să susțină ”reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura prosperitate și dezvoltare”.

Este important ca în perioada următoare să fie asigurată stabilitate, pentru ca reformele să continue, a afirmat Dacian Cioloș.

Vizita de joi a Premierului Cioloș în Republica Moldova este prima pe care o efectuează de la preluarea mandatului. Prim-ministrul român este însoţit de Vasile Dîncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, şi Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.  

La Chişinău, Premierul va mai avea întrevederi cu şeful statului Nicolae Timofti şi cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe lîngă întrevederea în plenul celor două delegaţii, pe agenda vizitei sînt incluse întîlniri bilaterale ale miniştrilor români cu omologi şi cu alţi oficiali din Republica Moldova. Dacian Cioloş se va întîlni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova, cu autorităţi locale reprezentate în Congresul Autorităţilor Locale din Moldova şi cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice de opoziţie parlamentare şi neparlamentare de la Chişinău.

De asemenea, Premierul Dacian Cioloş va merge la grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, inclusă în programul de reabilitare şi dotare a grădiniţelor din Republica Moldova cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Guvernului României. Vizita la Chişinău a delegaţiei române condusă de Premierul Dacian Cioloş are loc în contextul eliberării primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16006800

img16006800

img16006800

img16006800

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!