ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La ASEM a fost omagiat savantul şi pedagogul Dumitru Moldovan, la 70 de ani de la naştere

17:43 | 02.11.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Economistul, istoricul şi scriitorul Dumitru Moldovan, profesor universitar,  membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, laureat al Premiului „Petre S. Aurelian” al Academiei Române, deţinător al Ordinului „Gloria Muncii” a fost omagiat astăzi la Academia de Studii Economice, cu prilejul împlinirii a 70 de ani din ziua naşterii, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului a fost lansat şi volumul „Economia imaginaţiei creative”, semnat de Dumitru Moldovan.

Rectorul Academiei de Studii Economice, academicianul Grigore Belostecinic, a menţionat în discursul său că Dumitru Moldovan este un pedagog dotat, un cercetător iscusit, unul dintre primii implicaţi în proiecte de cercetare de peste hotare, un promotor al inovaţiei în domeniul educaţiei, precum şi un susţinător al internaţionalizării sistemului de învăţămînt, aducînd la ASEM profesori şi granturi din Occident.

„Dumitru Moldovan a adus o contribuţie considerabilă la tot ce înseamnă Academia de Înalte Studii Economice. Cartea sa „Economia imaginaţiei creative” este o lucrare de pionierat în R. Moldova, şi nu numai”, a remarcat rectorul ASEM.

Profesorul universitar Sergiu Chircă, membru de onoare al Academiei Române, a relevat că Dumitru Moldovan este o personalitate cu o gîndire abstractă universală foarte profundă, iar doctorul conferenţiar Elina Benea-Popuşoi, şefa Catedrei Gîndire Economică şi Demografie, a subliniat că el "este un pionier promotor al concepţiei economice inedite în R. Moldova".

Dumitru Moldovan s-a născut la 2 noiembrie 1946 în satul Piatra, raionul Orhei. În 1968 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea Istoria şi Ştiinţe Sociale, iar în 1978 – studiile de doctorat la Catedra Economie Politică a Universităţii „M. Lomonosov” din Moscova. În 1979 susţine teza de doctor în economie, iar în 1997 – cea de doctor habilitat. În 2006 devine laureat al Premiului „Petre S. Aurelian” al Academiei Române şi în 2007 – membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii” (2011).

Din 1994 pînă în prezent, Dumitru Moldovan este decan al Facultăţii Relaţii Economice Externe a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Scrie şi susţine prelegeri în cîteva limbi: română, franceză, engleză, rusă. Este profesor invitat la mai multe universităţi din Franţa, România, Lituania şi Belarus. A editat peste 200 de lucrări ştiinţifice şi metodice. Ca scriitor a debutat în 1979 cu o biografie romanţată a fiului de nobili basarabeni Serghei Lazo, ajuns comandant în Armata Roşie. În 1981 tipăreşte o biografie a haiducului basarabean Tobultoc, din secolul XIX, cartea fiind scoasă din comerţ din cauza suspiciunilor cenzurii că autorul ar fi criticat excesiv ţarismul. A mai publicat un studiu documentar literar consacrat lui M. Frunze. Din 1990, Dumitru Moldovan este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16008737

img16008737

img16008737

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!