ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSM a desemnat preşedinţii a 10 instanţe judecătoreşti din ţară

16:21 | 29.11.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat astăzi preşedinţii a 10 instanţe judecătoreşti din ţară. Declaraţia a fost făcută azi de către președintele CSM, Victor Micu, într-o conferinţă de presă, informează MOLDPRES.

Numirile au fost efectuate în cadrul implementării legii privind reorganizarea sistemului de instanțe judecătorești prin comasarea a 42 de instanțe care funcționează în prezent în 15 judecătorii.

În acest sens, CSM a aprobat recent noua structură a instanţelor de judecată. „Totodată, 27 de judecători au fost transferaţi din raioane să activeze în municipiul Chişinău în scopul optimizării lucrului acestora. La fel, a fost transferat personalul auxiliar - în jur de 70 de persoane”, a spus Micu.

În acelaşi timp, CSM a anunţat un concurs pentru ocuparea funcţiei de preşedinte şi vicepreşedinte al instanţelor nou-create. „În acest sens, astăzi au fost numiţi preşedinţii a 10 instanţe şi 12 vicepreşedinţi a opt instanţe judecătoreşti. Hotărîrile în privinţa acestora urmează să fie expediate şefului statului, care va aproba sau nu candidatura acestora”, a menţionat Micu.

Preşedintele CSM a specificat că legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, însă implementarea acesteia va dura. Totodată, documentul prevede că imobilele pentru instanţele nou-create vor fi edificate timp de 10 ani, ceea ce ar însemna că reforma va dura pînă în anul 2027, iar instanţele de fond vor fi specializate începînd cu 1 iulie 2017. La fel, urmează să fie implementat dosarul electronic de repartizare a cauzelor.

Elaborarea proiectului de reorganizare a sistemului de instanțe judecătorești este prevăzută de matricea de politici, anexă a Acordului de finanțare dintre Guvern și Uniunea Europeană privind Programul de suport al reformei justiției.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16009509

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!