ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă maestrul fotograf Tudor Iovu

14:31 | 05.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Maestrul fotograf Tudor Iovu, deţinător al Medaliei „Meritul Civic” şi al insignei de onoare „Vulturul de Aur”, considerat cronicar al renaşterii naţionale, s-a stins din viaţă în dimineața zilei de astăzi, în urma unui atac de cord, la vîrsta de 68 de ani, informează MOLDPRES.

Tudor Iovu s-a născut la 5 octombrie 1948 în satul Ciopleni, Criuleni, şi-a început cariera de fotograf şi colaborările cu presa națională din anul 1970. A activat la Studioul de Creaţie „Fotojurnalist”, a fost fotoreporter la „Moldova Suverană”, iar în perioada 2010-2014 – fotoreporter la ziarul „Adevărul”.

A participat la diverse expoziţii foto naţionale şi internaţionale. În 1997 a avut şi o expoziţie personală, cu genericul „Lacrima noastră nestinsă”, la Chişinău şi Bucureşti. Ultima sa expoziție „Amintiri despre țară și oameni”, dedicată aniversării a 25-a a proclamării Independenței Republicii Moldova, a fost vernisată în august 2016, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. 

Tudor Iovu a fost distins cu Marele Premiu şi medalia de aur la Concursul de fotografie militară „FOTOARM-97”, organizat de NATO la aplicaţiile militare din Cluj, România. În 2002 s-a învrednicit de locul doi la expoziţia-concurs organizată de ONU în ţările CSI, cu genericul „Femeile pentru pace, egalitate şi protecţie economică”.  

Maestrul fotograf Tudor Iovu a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” şi insigna de onoare „Vulturul de Aur”.

Rudele şi prietenii îşi vor putea lua rămas bun de la regretatul artist fotograf miercuri dimineaţă, 7 decembrie, în casa unde a locuit de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 38 din capitală. În aceeaşi zi, Tudor Iovu va fi înmormîntat la Stăuceni, municipiul Chişinău, alături de regretata lui soţie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16009677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!