ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un simpozion dedicat basarabenilor afirmaţi pe plan mondial s-a desfășurat la Biblioteca Naţională

16:37 | 13.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională şi-a desfăşurat astăzi lucrările cea de-a 32-a ediţie a simpozionului ştiinţific sub genericul „Basarabenii în lume”, consacrat personalităţilor originare din R. Moldova care s-au afirmat de-a lungul anilor pe arena internaţională, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat cercetători, scriitori, ziarişti şi bibliotecari.

Solicitată de MOLDPRES, şefa Serviciului Programe Culturale al BNRM, Raisa Melnic, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că polipticul cultural, istoric şi ştiinţific „Basarabenii în lume” cuprinde expoziţii, lansări de carte, concerte, medalioane şi conferinţe dedicate marilor personalităţi de sorginte basarabeană care s-au remarcat dincolo de hotarele R. Moldova.

Potrivit sursei citate, scopul  proiectului este de a scoate din anonimat personalităţile necunoscute ale neamului pentru a le reda publicului larg din ţara noastră.

La rîndul său, cercetătorul istoric şi literar Iurie Colesnic a subliniat că aceste conferinţe sînt foarte utile pentru faptul că veşnica problemă a basarabenilor este că ei se află în căutarea identităţii. „Mai bine de 200 de ani o tot căutăm şi oamenii născuţi pe acest meleag şi afirmaţi în lume ne demonstrează că ea există. A venit timpul să demonstrăm că avem un mare potenţial intelectual la noi acasă şi în lume şi să dăm dovadă de solidaritate naţională”, a accentuat Iurie Colesnic.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări despre savantul german Eugen Statnic, scriitorul Paul Goma, artiştii plastici Şneer şi Moisei Cogan, actriţele Stela Popescu şi Svetlana Toma, sculptorul Alexei Şciusev, regizorul Emil Loteanu, cîntăreţele Lilia Amarfii, Maria Codreanu şi Nadejda Cepraga ş.a.  Tot aici a fost lansat cel de-al nouălea volum „Basarabenii în lume” - colecţie de materiale şi documente prezentate la polipticul cultural-istoric şi ştiinţific omonim precedent.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16009930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!