ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un volum de Victor Teleucă şi o carte despre creaţia sa au fost lansate la Biblioteca Naţională

18:20 | 19.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională au fost lansate astăzi volumele „Improvizaţia nisipului” de Victor Teleucă şi „În oglinzile lui Victor Teleucă”  de criticul literar român Theodor Codreanu, comunică MOLDPRES.

Ambele cărţi au văzut lumina tiparului la Bucureşti. Prima cuprinde versuri şi eseuri de Victor Teleucă, iar în cea de-a doua este analizată creaţia poetului basarabean. Tot la BNRM a fost vernisată expoziţia tematică  „Victor Teleucă - un heraclitean transmodern”.

În alocuțiunea sa, academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării a menţionat că în ultimii 15 ani, poetul Victor Teleucă a fost preocupat de filozofia universală şi de cea românească, ripostînd astfel modelelor create în perioada sovietică.

„Cartea „Improvizaţia nisipului”  reprezintă meditaţiile lui asupra poeziei. El trata poezia ca un domeniu de care trebuie să se ocupe numai poeţii. Victor Teleucă are locul lui binemeritat în generaţia şaizecistă,  care a reabilitat esteticul în literatură”, a  accentuat academicianul Mihai Cimpoi.

Dumitru Gabură, ginerele poetului, a precizat că în ultimii ani au apărut şapte volume inedite de Victor Teleucă, patru dintre care  au fost reeditate la Bucureşti, un roman document „Pe timpul lui Teleucă” de Arhip Cibotaru şi o monografie semnată de Theodor Codreanu. 

Victor Teleucă  s-a  născut la 19 ianuarie 1932, în satul Cepeleuţi, judeţul Hotin azi raionul Ocniţa. A fost poet, eseist, traducător şi publicist, redactor-șef la săptămînalul "Cultura" timp de 12 ani (1964-1976), iar apoi fondează în 1977 și conduce pînă în 1983 „Literatura și arta”. Debutează cu poemul "Răscruce" în 1958, pentru ca apoi, pe parcursul vieții, să publice numeroase volume precum  "La ruptul apelor" (1960), "Neliniști" (1962), "Îmblînzirea focului" (1971), "Încercarea de a nu muri" (1980), "Piramida Singurătății" (2000) și volumele postume "Ninge la o margine de existență" (2002),"Decebal" (2003), "Improvizația nisipului" (2006), "Răsărit de Luceafăr" (2010). Laureat al Premiului de Stat (1980), Maestru în Arte (1983), cavaler al ”Ordinului Republicii” (1998). S-a stins din viaţă la 12 august 2002.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17000447

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!