ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Ungheni va marca 555 de ani de la prima atestare documentară a localităţii

14:10 | 07.02.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Primăria oraşului Ungheni a lansat un proiect dedicat împlinirii în anul 2017 a 555 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Autorităţile au planificat un program din 555 de acţiuni, ce urmează să se desfăşoare pe parcursul anului curent, comunică MOLDPRES.

Proiectul “Ungheni-555” va fi implementat de Primăria oraşului în parteneriat cu Centrul de resurse pentru dezvoltarea durabilă locală şi regională. Organizatorii au afirmat că toate evenimentele vor avea scopul să promoveze oraşul la nivel naţional şi internaţional.

“Vor fi încurajate toate ideile inedite ce vor face interesant oraşul Ungheni pentru localnici, dar mai ales în afara ţării. Urmărim şi un scop cognitiv, astfel încît despre istoria localităţii omagiate să afle cît mai multă lume”, a  menţionat directorul Centrului sus-numit, Svetlana Ciobanu.

Potrivit organizatorilor, pentru realizarea programului “Ungheni-555” se mizează mult pe concursul locuitorilor oraşului, instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, agenţilor economici din localitate.

Grupul de iniţiativă pentru derularea proiectului de la Ungheni a stabilit deja cîteva direcţii de bază. Astfel, în programul de lucru au fost incluse diferite concursuri pentru cunoaşterea oraşului, crearea unui traseu turistic special, expoziţii artistice, istorice şi ştiinţifice, competiţii sportive etc. Totodată, cu acest prilej la Ungheni va fi plantată o alee jubiliară din 555 arbori.

Oraşul Ungheni este una dintre cele mai vechi localităţi din R. Moldova. Prima sa atestare documentară datează din 20 august 1462, într-un hrisov de la domnitorul Ştefan cel Mare. Iniţial localitatea s-a numit Unghiul, probabil de la configuraţia locului pe care s-a constituit. Aici rîul Prut formează, prin cotire bruscă, un unghi perfect. Abia peste două secole, în anul 1645, aşezarea apare menţionată cu numele său actual, Ungheni.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)