ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceministrul de Externe Daniela Morari a efectuat o vizită în Estonia

17:46 | 10.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. În perioada 9-10 februarie, Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită de lucru în Republica Estonia, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. 

Agenda vizitei a inclus întrevederi la Ministerul Afacerilor Externe şi Parlamentul eston, precum şi participarea în calitate de vorbitor-cheie în cadrul Conferinţei Internaţionale „Cooperare şi Comunicare: aşteptări şi provocări pentru Parteneriatul Estic în 2017”, organizată de către Centrul estonian pentru Parteneriatul Estic în parteneriat cu Comisia Europeană şi Institutul pentru Politică Externă din Estonia. 

Întrevederile cu oficialii estoni au contribuit la promovarea demersurilor de integrare europeană ale Republicii Moldova şi vin să sprijine dialogul bilateral consistent, inclusiv pe dimensiunea integrării europene. Părţile împărtăşesc interesul în promovarea unor iniţiative comune, menite să contribuie la conturarea unei viziuni strategice privind viitorul Parteneriatului Estic. O importanţă majoră este acordată pregătirilor pentru Summit-ul PaE din noiembrie 2017, perioada în care Estonia va deţine preşedinţia la Consiliul Uniunii Europene. 

Întrevederea cu viceministrul de Externe Matti Maasikas, responsabil pentru Relaţii cu Uniunea Europeană şi de pregătirile pentru preluarea preşedinţiei Estoniei la Consiliul Uniunii Europene, a constituit un bun prilej pentru a reitera viziunea Republicii Moldova privind perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Estic, precum şi aşteptările de la Summit-ul PaE. Oficialul eston a exprimat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, prin asistenţa şi expertiza de care dispune Estonia în domeniile de excelenţă. 

Discuţiile cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Relaţii Externe Marko Mihkelson, au vizat vectorul european şi situaţia internă din Republica Moldova, precum şi posibilităţile de avansare a cooperării pe dimensiunea parlamentară, inclusiv relansarea pe parcursul anului curent a activităţii grupului parlamentar de prietenie moldo-eston. 

Conferinţa „Cooperare şi Comunicare: aşteptări şi provocări pentru Parteneriatul Estic în 2017” a oferit platforma necesară efectuării unui schimb de opinii la nivelul experţilor şi instituţiilor Uniunii Europene, statelor membre ale UE şi celor din ţările PaE vizînd perspectivele, pregătirile pentru Summit-ul PaE, precum şi perioada post Summit. În cadrul alocuţiunii sale, viceministrul Daniela Morari a evidenţiat importanţa atribuirii unui caracter strategic dimensiunii de comunicare în cadrul PaE, care trebuie să fie interconectată cu viziunile de viitor privind dezvoltarea PaE.

img17001121

img17001121

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!