ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele juridice vor prezenta declarațiile privind impozitul pe venit pînă la 27 martie, iar cele fizice pînă la 30 aprilie

14:46 | 20.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare și de activitate, atît întreprinderile individuale, cît și gospodăriile țărănești sînt obligate să prezinte declarațiile cu privire la impozitul pe venitul obținut în 2016  pînă la 25 martie, a declarat astăzi într-o conferință de presă Olga Golban, șefa Direcției impozite directe și impozitare externă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, informează MOLDPRES.

Ea a adăugat că ”deoarece 25 martie în acest an este zi de odihnă,  regimul de lucru al Inspectoratului Fiscal și subdiviziunilor teritoriale va fi extins pînă la 27 martie pentru comoditatea contribuabililor, astfel ca să le permitem să-ș depună în termen declarațiile pe venit”.

Un element nou este că termenul de prezentare a declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoanele fizice a fost extins pînă la 30 aprilie, a mai menționat Olga Golban. Reprezentantul fiscului a precizat că pe parcursul ultimilor trei ani Serviciul Fiscal oferă  serviciul ”declarația precompletată”.

Schimbarea termenului de prezentare a declarației a fost făcută prin modificări la Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. Dreptul de a prezenta declarația o au toți contribuabilii. Sînt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit persoanele care au obținut venituri impozabile din mai multe locuri de muncă sau care pe lîngă venituri salariale obțin și alte venituri impozabile. De exemplu, de la două locuri de muncă sau din alte surse, iar venitul cumulativ depășește 29 640 de lei pe an.

”În categoria veniturilor pe care le obțin persoanele fizice putem enumera dividendele, royalty sau venituri obținute de la vînzarea producției agricole. Aceste venituri nu sînt incluse în declarație, în condițiile în care sînt impozitate final, la sursa de plată”, a precizat Olga Golban. Ea a subliniat că declarațiile pot fi prezentate atît pe hîrtie, cît și on-line.

În anul 2016 au depus declarații cu privire la impozitul pe venit 260 mii persoane, dintre care 170 mii persoane fizice.

Sînt două cote aplicate la impozitul pe venit: 7% și 18%. Impozitul de 7% se aplică pentru prima transă de venit impozabil, care în 2016 este de 29.640 de lei. Iar veniturile care depășesc această sumă se impozitează cu 18%.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17001387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!