ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe blocuri din capitală vor fi dotate cu Puncte Termice Individuale

12:13 | 21.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Aproximativ 125 de blocuri locative și 34 de clădiri administrative din capitală vor beneficia gratuit de Puncte Termice Individuale (PTI) pentru energia termică și pregătirea apei calde direct la subsolul clădirii. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul general al Termoelectrica SA, Veaceslav Eni, și viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, Veaceslav Eni a menţionat că în prezent se desfășoară lucrări de proiectare. „Proiectul se preconizează a fi finalizat pînă la începerea sezonului rece a anului curent. Acesta prevede instalarea a 231 puncte termice individuale în două zone ale municipiului Chişinău, care sînt cele mai vulnerabile din punct de vedere hidraulic. Astfel, vor fi instalate 117 PTI-uri în raza centralei termice vest şi 114 PTI-uri în raza centralei termice sud. Din numărul total de blocuri, vor fi selectate 17, cele mai vulnerabile, unde urmează a fi instalată distribuţia agentului termic pe orizontală. În acest sens, consumatorul va putea încheia cu Termoelectrica un contract de livrare a agentului termic şi apei calde menajere, beneficiind de reducerea cheltuielilor pentru energia termică”, a spus Veaceslav Eni.

Modernizările vor permite locatarilor să dețină propriul contor, să se conecteze sau să se deconecteze de la căldură individual, să-și regleze singuri temperatura dorită în încăpere şi să beneficieze de apă caldă non-stop.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a specificat că Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică în bază de cogenerare are eficiență dublă, deoarece oferă două forme de energie pe baza aceluiași combustibil. Astfel, pe lîngă faptul că persoanele sînt asigurate cu energie termică, există posibilitatea de a genera și energie electrică. „În vara anului 2016 a fost renovat, în premieră, un bloc locativ din capitală, care a trecut de la sistemul vertical de livrare a agentului termic la cel orizontal, modernizîndu-se în totalitate sistemul intern de distribuţie a agentului termic. Persoanele au propriul contor, independenţă totală la serviciile de termoficare şi facturi mai mici cu 30%. Aceste măsuri asigură o eficienţă energetică sporită şi combate riscurile de explozii şi contaminarea cu gaze nocive. Totodată, acestea au capacitatea să lucreze şi în baza unui alt combustibil, inclusiv în baza biomasei”, a specificat Triboi.

Lucrările vor fi desfășurate în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică”, finanțat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Valoarea proiectului este de aproximativ de 3,44 milioane de euro şi 46,6 milioane de lei.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17001408

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!