ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Republica Franceză marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

15:59 | 10.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova salută aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Franceză, exprimînd încrederea în avansarea şi aprofundarea continuă a dialogului bilateral moldo-francez în diverse domenii de interes comun, transmite MOLDPRES citînd Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Cu ocazia aniversării relaţiilor diplomatice, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a adresat un mesaj de felicitare omologului său francez Jean-Marc Ayrault. În mesajul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a remarcat „dinamica ascendentă a raporturilor bilaterale pe parcursul celor 25 de ani, aspect confirmat de intensitatea dialogului politic, a cooperării economice, sectoriale şi a legăturilor interumane, dar şi de afilierea culturală şi valorile francofone pe care le împărtăşesc ambele ţări”.

Ministrul Andrei Galbur a exprimat aprecieri pentru sprijinul politic acordat de Franţa parcursului european al Republicii Moldova, în calitate de co-iniţiator al Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Totodată, demnitarul a remarcat că „această aniversare oferă deopotrivă un prilej pentru un bilanţ al realizărilor ce marchează relaţiile bilaterale, cît şi pentru un angajament reînnoit de valorificare eficientă a oportunităţilor de extindere şi dezvoltare a acestora, bazat pe realizarea punctuală a Agendei de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, astăzi, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc evenimentul festiv de inaugurare a unei expoziţii de fotografie pe tematica relaţiilor moldo-franceze cu genericul ”25 ans et quelques”. La acest eveniment a fost lansată ştampila cu obliterare specială ”25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova – Republica Franceză” cu reprezentarea Arcurilor de Triumf din capitalele celor două state, şi marca personalizată, elaborate de Poşta Moldovei cu ocazia aniversării. Evenimentul a fost marcat de rostirea discursurilor oficiale de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, şi ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Pascal Vagogne.

Notă: Republica Moldova a stabilit relaţiile diplomatice cu Republica Franceză pe data de 11 martie 1992.

img17001905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!