ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceministrul de Externe Lilian Darii a purtat consultări politice la Bruxelles

18:38 | 10.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Viceministrul Afacerilor Eterne şi Integrării Europene, Lilian Darii, a purtat la Bruxelles, în zilele de 9 şi 10 martie, consultări politice cu reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice (NATO), ai Uniunii Europene, precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul unei reuniuni speciale a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi adjuncţi pe lîngă NATO, Lilian Darii a prezentat un raport cu privire la progresele înregistrate în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru perioada 2014-2016 şi a relatat despre domeniile prioritare de cooperare în cadrul aceluiaşi plan pentru perioada 2017-2019. Oficialul moldovean a mulţumit statelor membre ale NATO pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare, inclusiv prin finanţarea programelor de instruire a experţilor naţionali şi consolidare a capacităţilor instituţionale, precum şi a proiectelor în domeniul securităţii ecologice şi combaterii ameninţărilor cibernetice.

Viceministrul Darii a avut, de asemenea, întrevederi cu adjuncţii Secretarului General al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Ambasadorul Alejandro Alvargonzález şi, respectiv, pentru diplomaţia publică, Ambasadorul Tacan Ildem, în cadrul cărora a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea priorităţilor Republicii Moldova în raporturile cu NATO. A fost menţionată îndeosebi importanţa deschiderii la Chişinău, în viitorul apropiat, a Oficiului de Legătură al Alianţei care va contribui efectiv la facilitarea dialogului cu Republica Moldova, inclusiv pentru implementarea proiectelor în cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate, promovarea diplomaţiei publice cu privire la rolul NATO şi avantajele cooperării Republicii Moldova cu NATO etc. Oficialii NATO au confirmat sprijinul Alianţei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi respectul pentru neutralitatea ţării.

În cadrul discuţiilor purtate cu Directorul Departamentului Politici de Planificare şi Management al Crizelor din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Ambasadorul Gabor Iklody, a fost efectuată o trecere în revistă a evoluţiilor recente în promovarea dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul politicii externe şi de securitate, în particular, vizînd participarea Republicii Moldova la operaţiunile UE de pacificare şi gestionare a crizelor.

În cadrul întîlnirii viceministrului Darii cu Directorul pentru afaceri multilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Belgiei, Michel Goffin, au fost examinate o serie de chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor moldo–belgiene în contextul marcării în acest an a aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Regatul Belgiei. Cei doi oficiali au reiterat interesul reciproc în extinderea şi aprofundarea cooperării între cele două ţări în domeniul comercial-economic şi cel cultural-umanitar.

img17001914

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!