ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul britanic confirmă că luna aceasta va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona

16:16 | 14.03.2017 Categorie: Externe

Londra, 14 mar. /MOLDPRES/. Premierul britanic, Theresa May, a confirmat marți că va notifica parlamentului pînă la finele acestei luni activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se inițiază formal Brexitul, procesul separării Marii Britanii de Uniunea Europeană, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

„Voi reveni în acest plan înainte de sfîrșitul lunii, atunci cînd voi declanșa formal articolul 50 și va începe procesul prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană”, a spus Theresa May în fața parlamentului, care a votat luni seară proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanșeze Brexitul, respingînd amendamentele Camerei Lorzilor care cereau protejarea drepturilor imigranților stabiliți în Marea Britanie și ar fi dat legislativului drept de vot asupra acordului final pe care-l vor încheia Londra și Bruxellesul.

Activarea articolului 50 din tratatul UE „va fi un moment definitoriu pentru țara noastră, întrucît vom începe să construim o nouă relație cu Europa și un nou rol pentru noi în lume”, a mai spus Theresa May în fața parlamentarilor britanici, ea anunțînd de asemenea că în zilele următoare Regina Elisabeta a II-a va semna legea privind Brexitul.

Pe de altă parte, șefa guvernului de la Londra a criticat din nou recentele declarații ale unor politicieni din Scoția și Irlanda de Nord privind organizarea unor referendumuri pentru separarea acestor provincii de Regatul Unit. Partidul naționalist nord-irlandez Sinn Fein a cerut din nou unificarea Irlandei de Nord cu Irlanda, în timp ce premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că va cere Parlamentului din Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum privind independența față de Marea Britanie.

(Editor A. Răileanu)

img17001995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!