ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un expert francez i-a instruit pe cineaştii moldoveni în domeniul păstrării şi conservării arhivelor de film

16:34 | 22.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Un expert francez i-a instruit pe cineaştii moldoveni în domeniul păstrării şi conservării arhivelor de film în cadrul unui atelier, organizat astăzi în capitală de Ambasada Franței la Chișinău și Centrul Național al Cinematografiei din R. Moldova, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal Vagogne,  prim-consilierul ambasadei, Jérémie Petit, şi directorul Centrul Național al Cinematografiei al R. Moldova, Valeriu Jereghi .

Invitatul special al evenimentului a fost Eric Le Roy, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Film, directorul Arhivelor de Film din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei din Franţa, care a condus un atelier la subiectul: ”Păstrarea și conservarea Arhivelor de Film în Franța și în Republica Moldova”.

Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a menţionat că  ţara sa susţine cinematografia moldovenească de mai bine de trei ani. “De această dată am dorit să împărtăşim din experienţa noastră acumulată în domeniul păstrării şi conservării arhivelor de film. Noi am aflat că arhivele de film moldoveneşti sînt păstrate în mai multe locuri. Am conştientizat bogăţia de care dispuneţi, dar şi pericolul păstrării şi conservării lor. Sfaturile cu care dorim să venim au drept scop de a vă ajuta să asiguraţi protecţia acestor filme, care trebuie să fie cunoscute nu numai în R. Moldova, ci şi peste hotare”, a precizat Pascal Vagogne.

La rîndul său, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, a adus sincere mulţumiri Ambasadei Franţei pentru suportul acordat instituţiei pe care o conduce. “Arhiva de film din R. Moldova este dispersată atît în ţară, cît şi pe teritoriul fostei URSS. Mai bine de 60% din filmele noastre se află în Federaţia Rusă, iar o altă parte – la Kiev, Ucraina. Ca să le repatriem este nevoie de bani. Alte ţări au cheltuit milioane de euro pentru a digitaliza arhivele lor. Aşa a fost repatriată arhiva estoniană, dar şi cea georgiană. Noi sîntem recunoscători partenerilor noştri şi, înainte de toate, Centrului Naţional al Cinematografiei din Franţa, care ne ajută să dezvoltăm acest domeniu important. Vom face tot posibilul ca în timpul apropiat să digitalizăm filmele noastre şi să le aducem acasă”, a  mai spus Valeriu Jereghi.

Eric Le Roy a vorbit despre condiţiile de păstrare şi conservare a filmelor în cinemateca franceză, care este una dintre cele mai mari din lume şi are o istorie de circa 100 de ani.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!