ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Carrie Lam, favorită a Beijingului, a fost desemnată șefă a executivului din Hong Kong

11:30 | 26.03.2017 Categorie: Externe

Hong Kong, 26 mar. /MOLDPRES/. Carrie Lam a fost desemnată duminică șefă a viitorului guvern de la Hong Kong, de către un comitet aservit în mare parte Chinei, într-un scrutin denunțat drept impostură de tabăra democrată, îngrijorată în ceea ce privește libertățile în această fostă colonie britanică, informează AGERPRES și MOLDPRES citînd AFP.

Aceasta este prima desemnare de șef al executivului după "revolta umbrelelor" din 2014, care a scos zeci de mii de persoane în stradă pentru a cere, în van, un veritabil sufragiu universal pentru acest scrutin.

Teritoriul semiautonom al Hong Kong-ului se bucură teoretic, pînă în 2047, de libertăți necunoscute pe partea continentală a Chinei, în virtutea principiului "o țară, două sisteme", care a ghidat retrocedarea acestui teritoriu de către Marea Britanie, în 1997. Însă după 20 de ani, numeroși locuitori sînt de părere că Beijingul își sporește dominația într-o serie întreagă de domenii, cum sînt politica, mass-media și educația.

Șeful guvernului aflat la sfîrșit de mandat, Leung Chun-ying, este un personaj detestat, denunțat ca fiind marioneta Beijingului. El va mai conduce guvernul din Hong Kong pînă în iulie.

Comitetul electoral este format din 1.194 de membri reprezentativi ai unor grupuri de interese — sport, imobiliare, agricultură, arte — în mare parte favorabili Chinei. Doar un sfert dintre ei provin din tabăra democrată.

Carrie Lam a cîștigat scrutinul, potrivit unei numărători a mass-media, cu 700 de voturi, comparativ cu cele mai puțin de 400 acordate principalului său rival John Tsang, considerat tot din sistem, însă mai moderat.

Eșuarea mișcării din 2014, absența reformelor politice și ceea ce este considerat o ingerință crescîndă din partea Beijingului au declanșat îndemnuri la autonomie în Hong Kong, chiar la independență, spre marea nemulțumire a Chinei.

(Editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!