ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Restanțele la subvenții pentru anul 2016 au fost achitate integral

14:46 | 04.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că restanțele la subvențiile pentru anul 2016 au fost achitate producătorilor agricoli integral pînă la sfîrșitul lunii martie, informează MOLDPRES.

Un comunicat al Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Agriculturii precizează că cererile de subvenționare rămase fără acoperire financiară la începutul acestui an se ridicau la 330 milioane de lei pentru 2645 de cereri. În anul 2016, în total au fost înregistrate peste 4500 de solicitări de subvenționare în valoare brută de circa 640 milioane de lei.  

Conform Legii Bugetului de Stat, mărimea fondului de subvenționare pentru anul trecut a constituit 700 milioane de lei, inclusiv surse externe în valoare de 380 milioane de lei din contul Programului ENPARD. Din suma totală, la finele anului circa 230 milioane de lei au fost direcționate la stingerea datoriilor și efectuarea plăților pentru circa 1640 de solicitări, achitate integral.

După intrarea în vigoare a Legii Bugetului de Stat pentru 2017, AIPA a reluat procesul de achitare a cererilor anului 2016, rămase fără acoperire financiară. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură menționează că a trecut în total în contul producătorilor agricoli circa 560 milioane lei pentru 4300 de cereri de subvenționare. În cadrul examinării dosarelor de subvenționare au fost depistate iregularități la aproximativ 216 dosare, în valoare totală de cca 50 milioane de lei, ceea ce constituie 4,8% din totalul dosarelor depuse spre subvenționare.

Ministerul reiterează că, dat fiind faptul că aprobarea legii bugetului pentru 2016 a venit cu întîrziere, procesul de recepționare a cererilor pentru subvenționarea investițiilor a început abia la 5 august 2016 și a durat pînă la 31 octombrie 2016.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002548

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!