ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU a cerut un armistițiu de 72 de ore în apropiere de Damasc

17:06 | 06.04.2017 Categorie: Externe

Damasc, 6 apr. /MOLDPRES/. ONU a cerut joi o "pauză" de 72 de ore în luptele din regiunea Ghouta de Est pentru a transporta ajutoare în această zonă controlată de rebeli în apropiere de Damasc și aflată sub blocada regimului sirian din 2012, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Avem nevoie de o pauză de 72 de ore în Ghouta de Est și avem nevoie de ea în zilele următoare", a declarat Jan Egeland, care conduce la ONU grupul de lucru asupra ajutorului umanitar în Siria.

În această regiune, "400.000 de persoane suferă în prezent", a adăugat el, deplîngînd lipsa de medicamente și alimente, precum și bombardarea spitalelor.

"Nimeni nu vrea să vadă o altă situație ca în estul Alepului", a adăugat el, după întîlnirea săptămînală a acestui grup de lucru, făcînd referire la orașul sirian unde peste 250.000 de persoane au fost asediate de forțele guvernamentale siriene luni de zile anul trecut.

La această reuniune, a indicat Jan Egeland, "toată lumea a fost de acord, inclusiv rușii, că situația" în Ghouta de Est este "dezastruoasă și că este nevoie de un acord special".

Ghouta de Est, supusă unei blocade a regimului sirian din 2012, este vizată cu regularitate de numeroase bombardamente aeriene și tiruri de artilerie. Această regiune este ultimul bastion al opoziției împotriva președintelui Bashar al-Assad din apropiere de Damasc.

Războiul din Siria, care a început în 2011, a făcut peste 320.000 de morți și aproximativ cinci milioane de refugiați în regiune, precum și milioane de persoane strămutate.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!