ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert: Acordul de Liber Schimb cu UE a adus doar avantaje Republicii Moldova

17:14 | 11.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Acordul de Liber Schimb semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană acum doi ani a adus numai beneficii, ponderea UE a ajuns la 65 la sută, în anul 2016. Este concluzia unui studiu prezentat astăzi de autorul acestuia Vadim Gumene, director de program la Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”, informează MOLDPRES.

Exporturile Republicii Moldova către UE au revenit în anul 2016 pe un ritm de creștere și au depășit cu 6,9 la sută nivelul din anul 2014, după ce în 2015 a fost înregistrată o scădere de 2,3 la sută, inclusiv din cauza crizei economice și politice interne care au fost un șoc pentru economie. 

Cel mai mult de pe urma Acordului de Liber Schimb au beneficiat produsele agroalimentare pe care a și fost făcută miza inițială, consideră expertul. El precizează că exportul acestora a înregistrat o majorare în termeni valorici de circa 25 la sută în perioada de referință, reușind să compenseze într-o oarecare măsură pierderea piețelor din est. Totodată, în termeni cantitativi, circa 63 la sută din exporturile de produse agroalimentare către UE au înregistrat creșteri.

Republica Moldova a valorificat pe deplin contingentele oferite de UE la grîu, porumb, orz, zahăr, ”fapt ce indică asupra unui potențial de export superior nivelurilor admise”, menționează Vitalie Gumene. El atrage atenția asupra ”evoluției spectaculoase a exportului de produse care se includ în categoria cerealelor procesate (alcool etilic)”. La fel, este apreciabilă evoluția exportului de vinuri, contingentul pentru care a fost anulat, dar și a mierii naturale, care face parte din puținele produse de origine animală admise deocamdată la export în UE.

Potrivit autorului studiului, exporturile de produse non-agricole către UE au înregistrat o evoluție mai stabilă comparativ cu alte destinații, deși în termeni valorici acestea au înregistrat o diminuare de 2,5 la sută în 2016. Totuși, exprimate în termeni cantitativi, acestea au înregistrat creșteri pentru 68 la sută din exporturile non-agricole în UE.

Profilul geografic al exporturilor indică asupra unei evoluții pozitive pentru 7 din 10 cei mai mari parteneri comerciali din țările UE. Cel mai important partener comercial din această regiune, dar și în general, rămîne a fi România cu o pondere de 25 la sută în total export al țării, urmată de Italia și Germania cu ponderi de 9,7 la sută și respectiv 6,2 la sută.

În pofida multiplelor temeri și speculații în ceea ce privește invazia mărfurilor agroalimentare din UE, tabloul indică asupra unei evoluții contrare, constată Vadim Gumene. Astfel, importul de produse agroalimentare din Uniunea Europeană a înregistrat o scădere cu 15 la sută.

Prin urmare, în pofida existenței unui șir de constrîngeri, impactul pozitiv al Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană asupra fluxurilor comerciale înregistrate de către Republica Moldova în raport cu UE, demonstrează viabilitatea supozițiilor ce vizau oportunitatea negocierii unui astfel de document. Este însă cert faptul că potențialul acestuia rămîne a fi nevalorificat în continuare, fapt ce indica asupra necesității consolidării eforturilor instituționale în implementarea tuturor angajamentelor asumate, conchide expertul.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img17002774

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!