ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul de Securitate al ONU condamnă cel mai recent tir de rachetă nord-coreean, după un compromis cu Rusia

10:40 | 21.04.2017 Categorie: Externe

New York, 21 apr. /MOLDPRES/.Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat joi o rezoluție ce condamnă în mod ferm cel mai recent tir nord-coreean de rachetă și în care amenință regimul de la Phenian cu noi sancțiuni, în urma unui compromis cu Rusia, informează vineri AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate condamnă în unanimitate 'comportamentul profund destabilizator' al Phenianului și îi cer să 'nu mai întreprindă alte teste nucleare'.

'Activitățile ilegale de rachete' nucleare și balistice ale Coreii de Nord 'au dus la escaladarea considerabilă a tensiunilor în regiune și dincolo de ea', estimează organismul executiv al ONU.

De asemenea, Consiliul de Securitate amenință că va lua 'mai multe măsuri importante, inclusiv sancțiuni', pentru a obține ca Phenianul să-și abandoneze programele de înarmare, interzise de ONU.

Semn al unei severități crescute, rezoluția menționează în mod explicit 'sancțiuni', în timp ce textele precedente evocă doar 'măsuri suplimentare' împotriva Coreii de Nord.

'Dacă va trebui să luăm în calcul sancțiuni și alte acțiuni, o vom face', a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, la finalul votului.

Membrii Consiliului au validat textul după ce Rusia a obținut să fie subliniat în acesta necesitatea de a fi găsită o soluție 'prin dialog'.

După tirul, ratat, al unei rachete nord-coreene, duminică, Rusia a blocat un prim proiect de rezoluție, care a primit cu toate acestea acordul Beijingului, marele aliat al Phenianului.

Reprezentantul Rusiei la ONU, Piotr Ililciov, a negat joi orice blocaj și a acuzat SUA că a oprit discuțiile într-un 'mod abrupt'.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 28 aprilie cu privire la Coreea de Nord, sub președinția prin rotație a SUA, care vor fi reprezentate cu această ocazie de ministrul lor de externe Rex Tillerson.

Nicio rezoluție nu este prevăzută în timpul acestei reuniuni, însă SUA și aliații lor ar trebui să profite de aceasta pentru a face presiune asupra Chinei, pentru ca aceasta să-și influențeze la rîndul său vecinul nord-coreean.

Consiliul de Securitate a impus deja șase serii de sancțiuni împotriva Coreii de Nord, dintre care două anul trecut, ce vizau reducerea veniturilor pentru regimul comunist de la Phenian.

 

 

 

/Editor M.Cucu/