ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD și BEI susțin Republica Moldova în realizarea proiectelor de interconexiune electrică cu România

12:49 | 26.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Experți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene pentru Investiții (BEI) au reiterat în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, disponibilitatea acestor instituții de a finanța construcția interconexiunii sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, informează MOLDPRES.

Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei precizează că aspectele de finanțare și procedurile tehnice de implementare a proiectului de interconexiune au fost discutate de către Octavian Calmîc cu echipa de experți ai BERD și BEI. De asemenea, au fost dezbătute măsurile, ce urmează a fi puse în aplicare pentru inițierea finanțării proiectului de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Moldovei și României, inclusiv prin intermediul unei stații Back-to-Back și Liniei Electrice Aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

”Realizarea acestor proiecte de importanță națională va permite Republicii Moldova nu doar să-și asigure securitatea energetică a țării, dar să beneficieze de avantajele oferite de piața energetică comunitară, să asigure cetățenii cu servicii mult mai calitative și la prețuri mai mici”, a menționat ministrul Economiei.

După semnarea Memorandumul dintre Guvernele României și Republicii Moldova în 2014 și aprobarea strategiei energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2030, discuțiile pe marginea interconectărilor au avansat esențial devenind o prioritate asumată politic, care se bucură de susținere din partea instituțiilor financiare internaționale și europene.

Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcţionează în paralel cu sistemul energetic al Ucrainei, fiind interconectat prin șase linii electrice de tensiune înaltă 330 kV, iar prin linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV Isaccea-Vulcănești cu sistemul energetic al României şi Bulgariei. Prin trei LEA 110 kV se asigură interconexiunea cu sistemul energetic al României în „regim de insulă”. Potrivit Strategiei energetice, pînă în 2020, viitoarea extindere a reţelei de electricitate va include încă două linii de 400 kV de interconexiune cu sistemul electroenergetic român Suceava – Bălţi și Străşeni – Ungheni – Iaşi. Costul total al acestor proiecte este estimat la peste 400 milioane de euro.

Proiectul de interconexiune a sistemelor energetice dintre Republica Moldova și România urmează a fi implementat cu susținerea BERD, BEI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17003096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!