ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste două mii de reprezentanți ai organelor de forță au intervenit în capitală pentru a lichida consecinţele intemperiei

11:56 | 27.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Peste două mii de carabinieri, ostași ai Armatei Naționale, salvatori, pompieri și specialişti efectuează astăzi şi mîine în municipiul Chişinău lucrări de curățare a arborilor, care riscă să cadă sau care au fost doborîţi în urma intemperiei din zilele trecute, informează MOLDPRES.

Ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Liliana Pușcașu, a menţionat pentru agenţie că lucrările au început la ora 5 dimineața. „Persoanele implicate sînt dislocate în 25 de sectoare. Pe parcursul a două zile, specialiștii vor tăia crengile care riscă să cadă și vor curăța străzile de arborii doborîți. Lucrări de curăţare vor fi efectuate pe parcursul întregii zile. Totuşi, în intervalul orelor 16.30 – 19.00 în capitală nu se va lucra pentru a nu îngreuna deplasarea autovehiculelor. Specialiștii își vor relua lucrul începînd cu ora 19.00 și vor munci pînă la ora 22.00”, a spus Pușcașu.

Potrivit sursei citate, au fost stabilite cinci puncte de colectare a arborilor, în majoritatea cazurilor este vorba de stadioane. Primăria capitalei a specificat anterior că lemnele vor fi repartizate prioritar beneficiarilor de compensaţii pentru încălzirea locuinţelor.

Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat ieri mobilizarea tuturor forțelor pentru înlăturarea consecinţelor intemperiei în municipiul Chişinău. „Vor fi formate cîte patru echipe de lucru pentru fiecare sector al oraşului, acestea fiind organizate în baza sectoarelor de poliţie ale municipiului Chişinău şi conduse de şefii acestora. Fiecare echipă va fi asigurată cu cîte doi profesioniști cu motoferestrăie, două autobasculante, haine speciale şi produse alimentare şi îşi va desfăşura activitatea în raza sa de acţiune, astfel încît fiecare loc din municipiu să fie adus în ordine”, a spus Filip.

Totodată, Premierul a îndemnat cetăţenii să fie atenţi în preajma arborilor, întrucît există riscul ca aceştia să se prăbuşească. „Îndemn cetăţenii să se abţină de la deplasări cu maşinile prin Chişinău. Rog ca şoferii care au parcate automobilele în curţi să fie receptivi la adresările forţelor de ordine, atunci cînd va fi necesar să luaţi vehiculele pentru a fi tăiaţi arborii. Vom încerca să ne mobilizăm la maxim ca să facem curăţenie în oraş. Dacă nu reuşim în două zile vom extinde perioada", a precizat Pavel Filip.

Tot azi, Serviciul de presă al Primăriei Capitalei a precizat că aproximativ 2400 de muncitori acţionează pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale. Totodată, au fost contractate suplimentar mai multe unităţi de transport de la agenţii economici, iar pe parcursul zilei la lucrări vor fi antrenate şi echipe specializate din cadrul Agenţiei „Moldsilva", SA „Apă-Canal Chişinău" şi SA „Termoelectrica", angajaţi ai subdiviziunilor Primăriei şi mai mulţi agenţi economici. 

Conform datelor Primăriei capitalei, în urma intemperiilor din zilele trecute au fost afectate peste 150 de apartamente, 43 instituții de învățămînt, iar peste 10 mii de arbori şi circa o sută de piloni au căzut, afectînd liniile de curent electric.

Potrivit Primăriei municipale, prejudiciul cauzat în urma calamităților naturale este de aproximativ 50-70 milioane de lei. Totodată, din Fondul de rezervă al municipiului Chişinău au fost alocate, la această etapă, suma de 11,7 milioane lei pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17003147

img17003147

img17003147

img17003147

img17003147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!