ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra neutralității Republicii Moldova

08:48 | 03.05.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Magistrații de la Curtea Constituțională (CC) s-au pronunțat în seara zilei de ieri asupra articolului 11 din Constituție (neutralitatea permanentă), informează MOLDPRES.

Sesizarea privind interpretarea articolului 11 din Constituție a fost depusă în 2014 de un grup de deputați ai Partidului Liberal.

Potrivit  Hotărîrii CC, dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

În decizia magistraților se mai arată că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate, iar în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Conform hotărîrii Curții, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

Hotărîrea CC este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)