ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele membre ale UE au dezbătut pentru prima dată împreună problema respectării statului de drept în Polonia

19:23 | 16.05.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 16 mai. /MOLDPRES/. O majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au cerut marți Comisiei Europene să continue dificilul dialog cu Polonia legat de controversata reformă a Tribunalului Constituțional implementată de guvernul de la Varșovia, relatează agențiile AFP și Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

De cînd guvernul condus de partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS) a preluat puterea, la sfîrșitul anului 2014, el se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană pe tema statului de drept ca urmare a unor măsuri ce în opinia executivului comunitar pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat. Această chestiune a fost dezbătută pentru prima dată între statele membre ale UE la reuniunea ministerială desfășurată marți la Bruxelles.

„O largă majoritate a statelor membre doresc să continuăm dialogul cu autoritățile poloneze”, a declarat la finalul reuniunii prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cerînd totodată guvernelor UE să se ocupe și ele de acest subiect. „Chiar am impresia că guvernul polonez este acum deschis dialogului și sînt convins că încă se pot realiza progrese”, a adăugat Timmermans.

După ce executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, pe 21 decembrie i-a dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional.

Dar cu toate că guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen și a respins toate acuzațiile, Comisia Europeană încă nu a pus în practică amenințarea cu privire la adoptarea de sancțiuni. Aceste sancțiuni se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar premierul ungar Viktor Orban a anunțat că se va opune.

De altfel, și la dezbaterea de marți, Ungaria a sprijinit direct Polonia, care în timpul acestei discuții a acuzat executivul comunitar că încearcă să-și impună punctele de vedere prin „diktat”. Germania, Franța, Belgia, Olanda și Suedia s-au numărat printre țările care au sprijinit cel mai intens Comisia Europeană în acest demers legat de Polonia, în timp ce altele, cum ar fi Ungaria și Cehia, au cerut să fie respectată „suveranitatea” statelor membre, iar Marea Britanie a evitat criticile directe la adresa Poloniei, reprezentantul Londrei insistînd la această reuniune asupra „dreptului statelor membre de a-și continua propria agendă democratică”.

Reprezentantul Poloniei a susținut că în țara sa statul de drept nu este amenințat, dar că guvernul de la Varșovia este deschis dialogului însă „fără să se pună în discuție drepturile parlamentului”.