ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova s-a declarat satisfăcut de impactul implementării Acordului

19:55 | 22.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. O declarație și mai multe recomandări au fost transmise astăzi autorităţilor de la Chişinău la finalul celei de-a 4-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, informează MOLDPRES.

În declarație, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova ”își exprimă satisfacția în legătură cu impactul implementării Acordului de Asociere UE- Republica Moldova inclusiv a Zonei de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (ZLSCA), cuprinzînd consolidarea poziției UE ca partener comercial principal al Republicii Moldova și adoptarea reformelor cheie”.

De asemenea, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova a salutat ”adoptarea Planului Național de Acțiuni pe 2017-2019 pentru implementarea Acordului de Asociere și a programului legislativ anual pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017” și a accentuat faptul că ”Acordul de Asociere acoperă tot teritoriul Republicii Moldova și este spre beneficiul întregii populații”. 

În același timp, în document a fost reiterată importanța luptei împotriva corupției, îndeosebi la nivel înalt, necesitatea unei reforme profunde a sistemului justiției, realizarea unor progrese în dosarele penale care au urmat publicării rezultatelor primei faze a investigației Kroll, importanța transparenței proprietății mass-media și a asigurării pluralismului mass-media, precum și necesitatea intensificării eforturilor pentru a găsi o soluție eficientă în reglementarea conflictului transnistrean în cadrul tratativelor în formatul 5+2.

La reuniunea de astăzi au participat europarlamentari şi deputați din Parlamentul Republicii Moldova, copreşedinţi ai Comitetului Parlamentar de Asociere fiind deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea.

Deputatul european Andi Cristea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că astăzi s-a reușit susținerea unui dialog constructiv privind mai multe subiecte de actualitate. „Am discutat despre cooperarea economică și comerțul dintre UE și R. Moldova, lupta împotriva corupției, reforma sistemului judiciar, sistemul bancar, reforma electorală, reforma administrației publice, drepturile omului și libertatea mass-media. Vedem rezultate mai bune față de anii precedenți. Totuși, așteptăm ca procesul de înregistrare a progreselor să accelereze", a menționat Andi Cristea.

Totodată, europarlamentarul a făcut cîteva remarci privind modificarea sistemului electoral. „Este important ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie luate în considerare, iar autoritățile să adopte o hotărîre echilibrată. Totodată, vă asigur că amînarea asistenței microfinanciare pentru R. Moldova este una tehnică, iar după aprobarea unei decizii finale privind reforma electorală, asistența financiară din partea UE nu va întîrzia", a precizat Andi Cristea.

La rîndul său, deputatul Mihai Ghimpu, a spus că autoritățile de la Chișinău au confirmat încă o dată angajamentele asumate anterior față de UE. „Problema-cheie discutată astăzi a fost modificarea Codului electoral, vom aștepta avizul Comisiei de la Veneția și vom decide privind acțiunile ulteriore, întrucît avem mai multe angajamente față de Parlamentul European. În general, am înlăturat restanțele ce țin de procesul de reformare, avem rezultate concrete, totuși mai avem de muncit la mai multe capitole. Am remarcat cu toții că legile au fost adoptate, însă avem în față implementarea acestora, ceea ce presupune un proces mai dificil. În continuare vom acționa în baza unui caiet de sarcini, astfel ca cetățenii să simtă efectul pozitiv al reformelor", a specificat Ghimpu.

Următoarea întrunire a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova urmează să aibă loc în toamna anului curent la sediul Parlamentului European.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17003832

img17003832

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!