ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sergiu Cioclea: Proiectul Twinning, finanțat de UE, ne va permite să construim un sistem bancar solid

13:56 | 30.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Proiectul Twinning „Consolidarea capacității Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor Uniunii Europene”, lansat la 30 iunie 2015 și implementat timp de circa doi ani, ne va da posibilitatea să modernizăm sectorul bancar, să-l aliniem  la standardele internaționale, a declarat astăzi Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM în cadrul evenimentului de închidere a proiectului, relatează MOLDPRES.

”Este momentul ideal de a implementa proiectul, pentru a evita haosul și problemele care au avut loc în sistem, ca să ancorăm activitatea bancară într-o direcție clară”, a mai menționat Sergiu Cioclea. El a adăugat că Republica Moldova ar fi evitat criza din 2014-2015 dacă fi avut un sistem bancar solid. Proiectul oferă ”o șansă pentru modernizare de proporții a sistemului bancar, care va avea efecte pe termen lung”.

Prezent la eveniment, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că avea rezerve în momentul foarte dificil pentru sectorul bancar în care a pornit proiectul respectiv, cînd exista o criză, lipsă de încredere, iar astăzi ”vorbim de un proiect de succes”.

Pe parcursul celor aproape 24 de luni de asistență tehnică s-au desfășurat 56 de activități, cu implicarea a 48 de experți ai Băncii Naționale a României (BNR) și ai Băncii Naționale a Olandei, activități care au inclus 665 de zile de lucru și 106 misiuni în R. Moldova, România și Olanda. În cadrul acestora au participat 50 de experți ai BNM, 11 bănci, peste 100 de reprezentanți ai sectorului bancar.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a menționat că pe parcursul a circa doi ani a fost redactat textul unei noi legi bancare la standarde europene și cele ale Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară. De asemenea, au fost elaborate 20 de reglementări adresate băncilor comerciale, s-au derulat trei studii de impact ce au contribuit la evaluarea nivelului de pregătire a băncilor pentru a aplica noile reguli prudențiale. Au avut loc mai mult de 100 de sesiuni de instruire a Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv vizite de studiu la sediul Băncii Naționale a României și la Banca Centrală a Olandei. ”Poate cel mai concludent ingredient al succesului este încrederea. Noi vedem în acest proiect șansa de a recîștiga încrederea în bănci, a mai spus Voinea.

Proiectul și-a propus să sprijine BNM în procesul de consolidare a cadrului de supraveghere prudențială prin armonizarea cu standardele băncilor centrale din UE. De asemenea, proiectul a avut ca obiectiv îmbunătățirea legislației bancare, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv.

Chiar dacă beneficiarii direcți ai proiectului sînt BNM și băncile licențiate din Republica Moldova, beneficiarii finali vor fi cetățenii R. Moldova, care se vor bucura de un sistem bancar viabil, stabil și sigur, a declarat presei Cristina Harea, viceguvernatorul BNM. Implementarea proiectului va duce nu numai la o modernizare a sistemul bancar, dar și la o supraveghere bancară mai bună.

Un eveniment similar a avut loc recent la București. Primele constatări au arătat că rezultatele proiectului implementat de BNM sînt concludente. Au fost remarcate mai multe reușite, între care elaborarea unei noi legi bancare, care va constitui următoarea etapă de reformare a sectorului bancar din Republica Moldova.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17004051

img17004051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!