ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: „Belarus este unul din partenerii noștri strategici de cooperare în mai multe domenii”

12:13 | 06.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Belarus au reluat discuțiile la nivelul Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică, care se desfășoară în perioada 5-6 iunie curent, în Minsk. Moldova și Belarus trebuie să-și unească eforturile în promovarea comună a produselor sale atît pe piața UE, cît și pe cea din CSI sau alte regiuni, a declarat în cadrul ședinței Comisiei, vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei,informează MOLDPRES.

”Republica Belarus este unul din partenerii noștri strategici de cooperare în mai multe domenii. Dar evoluțiile pozitive din ultimii ani ne indică că aceste relații trebuie aduse la un nivel calitativ mai mare, care ne va permite extinderea parteneriatului moldo-belarus pe toate domeniile”, a menționat ministrul moldovean al Economiei.

Vicepremierul Calmîc a spus că partea moldovenească, pe lîngă domeniile tradiționale de cooperare, este interesată în dezvoltarea relațiilor de parteneriat în domeniul transporturilor, farmaceutic ș.a. ”În cadrul acestei ședințe trebuie să trasăm obiective concrete și mai ambițioase în dezvoltarea relațiilor bilaterale pentru perioada imediat următoare, cu planuri și proiecte concrete. Cred că un pas important în această direcție îl va constitui participarea celor peste 20 de companii moldovenești la Expoziția Internațională “BelAgro”, care reprezintă sectorul vitivinicol, producere și procesare de fructe și legume, apicultură, panificație etc.”, a spus Octavian Calmîc. 

Vicepremierul belarus Mihail Rusîi a afirmat, la rîndul său, că țara sa va acorda toată susținerea Republicii Moldova în restabilirea industriei constructoare de mașini, extinderea proiectelor de asamblare a troleibuzelor și tractoarelor. „Pentru atingerea acestor obiective intenționăm să dezvoltăm capacitățile Camerei noastre de comerț în Republica Moldova, lucru care ne va permite inițierea proiectelor investiționale comune în ambele state”, a menționat Mihail Rusâi.

Potrivit agendei reuniunii, care se va desfășura în perioada vizitei oficiale în Republica Belarus a prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, este preconizată procedura de semnare a Protocolului ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de cooperare comercial-economică, precum şi alte documente de colaborare bilaterală.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)