ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul de administrare al FEE va crea o ”listă neagră” a agenților care nu-și onorează angajamentele

11:46 | 10.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Consiliul de administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) a decis crearea unei ”liste negre” a auditorilor energetici, elaboratorilor de devize, verificatorilor de proiecte și responsabililor tehnici, care au comis nereguli în procesul de evaluare și monitorizare a implementării proiectelor finanțate de Fond, informează MOLDPRES.

Președintele Consiliului, vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei  a precizat în ședința de ieri a consiliului sus-numit că s-a procedat la un control mai strict asupra realizării proiectelor de grant după ce au fost constatate mai multe lacune în procesul de evaluare a calității implementării proiectelor finanțate de Fond. În context, FEE urmează să sesizeze entitățile naționale responsabile de atestarea specialiștilor din categoriile respective, precum și organele de resort în vederea sancționării acestora pentru oferirea asistenței tehnice necorespunzătoare beneficiarilor de proiect.

Consiliul de administrare al FEE a decis totodată să implice mai activ partenerii de dezvoltare în evaluarea și realizarea proiectelor. Beneficiarii de proiect care au semnat Contractele de grant, dar nu au inițiat executarea lucrărilor sau se află la etapa incipientă de realizare a acestora vor fi obligați să elaboreze și să prezinte Proiectul de execuție la adresa FEE.

Directorul executiv interimar al FEE, Sergiu Corin, a precizat că includerea acestei norme este dictată și de faptul că modificările respective sînt efectuate la diferite etape de implementare a proiectelor și presupun includerea/excluderea unor lucrări necesare pentru protejarea măsurii de eficiență energetică, ce nu au fost prevăzute la etapa inițială. ”Acest fapt conduce, în majoritatea cazurilor, la modificarea costului total al Contractului de grant și, totodată, la creșterea contribuției proprii pentru unii beneficiari de proiect, iar din lipsa mijloacelor financiare, aceasta nu poate fi asigurată. Prin urmare, are loc creșterea perioadei de implementare și, respectiv, nerespectarea etapelor de implementare a proiectelor”, a conchis  Sergiu Corin.

Ministrul Economiei a menționat că instituția va monitoriza toate proiectele implementate prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică, în special la compartimentul respectării parametrilor tehnici, calității lucrărilor executate și gestionării surselor alocate, pentru a elimina toate neregulile comise în procesul de realizare a acestora. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!