ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programele informative retransmise din Rusia vor fi interzise spre difuzare de televiziunile naționale

12:06 | 13.06.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Programele informative, analitice și cele cu caracter militar retransmise din Federația Rusă vor fi interzise spre difuzare de către posturile de televiziune din Republica Moldova. Partidul Democrat din Moldova (PDM) a înregistrat astăzi în Parlament un proiect de lege privind securizarea spaţiului informaţional și interzicerea propagandei străine la televiziunile din țară, relatează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut azi de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unei conferințe de presă, organizate în urma ședinței săptămînale a formațiunii.

Potrivit liderului PDM, proiectul are drept scop securizarea ţării de propaganda străină. „Există necesitatea de a elimina propaganda promovată prin intermediul posturilor de televiziune ruse, retransmise în ţara noastră, întrucît R. Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Sîntem în situaţia cînd avem mai mult conţinut informaţional provenit din afara ţării decît cel autohton. Prin aceste produse informaționale are loc defăimarea ţării noastre, dar şi a partenerilor noştri de dezvoltare. Sînt difuzate multe informaţii false, de aceea subiectul dat nu poate fi amînat”, a afirmat Plahotniuc.

Președintele democraților a remarcat că „documentul nu prevede închiderea unor posturi TV din țară, ci eliminarea programelor informative prin care se desfăşoară propaganda. Se vor păstra programele distractive şi cele de agrement. Singurele programe unde vor avea loc modificări sînt cele care au un conţinut informativ. Vom avea dezbateri în Parlament pe marginea acestei iniţiative și dorim ca societatea să vadă cine sînt cei care se opun limitării propagandei străine şi doresc să se menţină distorsionarea realităţii în țara noastră”, a spus Plahotniuc.  

Totodată, Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat în aceeași conferință de presă că proiectul respectiv va permite transmiterea programelor informative elaborate de către statele UE sau SUA. Acesta a mai precizat că „televiziunile care nu se vor conforma noilor rigori vor fi amendate dur, sau chiar li se va retrage licența”.  

După înregistrarea proiectului de lege în Parlament, urmează a fi organizate un șir de dezbateri publice pe marginea acestuia.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17004496

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!