ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a participat la deschiderea Zilelor Automotive în Republica Moldova

14:50 | 13.06.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea evenimentului „Moldova Automotive Days 2017”, organizat în premieră în Republica Moldova. Evenimentul  reunește producători și furnizori din industria constructoare de mașini din țară și de peste hotare, reprezentanți ai Guvernului, ai mediului academic, studenţi şi tineri pasionaţi de industria auto, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

În mesajul de salut, Premierul Pavel Filip a menționat că pe parcursul ultimilor ani industria auto a devenit una dintre cele mai dinamice din țara noastră, atît după volumul investițiilor străine directe făcute, cît și după numărul locurilor de muncă create. „Vreau să cred că acest eveniment reprezintă începutul renașterii industriale a țării noastre, fenomen mult așteptat încă din anii 90, atunci cînd industria în R. Moldova reprezenta mai mult de 60 % din Produsul Intern Brut”, a declarat Pavel Filip. 

De asemenea, Premierul a subliniat că Executivul este în continuare deschis pentru dialog cu mediul de afaceri, iar pe parcursul anului 2016 și a primului semestru al anului curent au fost promovate mai multe reforme în acest sens. Printre acestea se numără reducerea numărului de acte permisive, de la peste 400 la circa 150, simplificarea procedurii de prezentare a rapoartelor către instituțiile de stat și reducerea numărului instituţiilor cu funcţii de control. În context, Pavel Filip a spus că în prezent se lucrează asupra elaborării unui nou Cod al muncii, care să îmbunătăţească condițiile pentru dezvoltarea businessului în Republica Moldova. 

„Un lucru extraordinar, din punctul meu de vedere, este să avem în țară mari jucători internaționali din industria automotive. Ne bucură faptul că aceștia au ales Moldova pentru a investi și e îmbucurător că ei continuă să-și extindă afacerile și să contribuie astfel la creșterea economică, care în consecință înseamnă combaterea sărăciei, stoparea migrației și creșterea bunăstării populației”, a subliniat Prim-ministrul. 

În cadrul evenimentului va fi organizat și un tîrg al locurilor de muncă, unde absolvenții universităților din țară își vor putea găsi un job în sectorul auto. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul susţine crearea oportunităților pentru tineri și oferirea condițiilor necesare pentru ca aceștia să rămînă în țară. 

Prezent la eveniment, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a remarcat că Acordul de Asociere RM-UE, dar și Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) dintre țara noastră și Uniunea Europeană sporește atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini. 

„Este un semn bun, care ne arată că ceea ce construim împreună prin intermediul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător devine realitate. Însă niciun acord nu lucrează fiind doar pe foaie, fără ca să se facă reforme guvernamentale pe orizontală. Salut atenția pe care o acordă Prim-ministrul reformei administrației publice. Este important să oferim rezultate cetățenilor și businessului. De asemenea, salut decizia de ieri a Guvernului privind reforma regulatorie”, a mai spus șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

img17004509

img17004509

img17004509

img17004509

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!