ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe evenimente sociale sînt organizate în țară cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge

10:21 | 14.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Ziua Mondială a Donatorului de Sînge va fi marcată astăzi în Republica Moldova prin organizarea mai multor evenimente sociale cu genericul „Cum poți ajuta? Donează sînge! Donează acum! Donează sistematic!”, informează MOLDPRES.

Scopul acestor acțiuni este de a sensibiliza societatea privind importanța donării de sînge voluntare, neremunerate și sistematice. Totodată, acțiunile au drept scop formarea unor parteneriate durabile cu autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale și reprezentanți ai comunității în susținerea efortului de promovare a donării de sînge.

Evenimentele se vor desfășura pe parcursul întregii zile de astăzi în întreaga țară. Astfel, la Chișinău va fi organizate mai multe activități la Palatul National „Nicolae Sulac”, la două centre comerciale din capitală și la Pretura Ciocana. Totodată, în municipiul Bălți cetățenii vor putea dona sînge la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui și în incinta teatrului ”Vasile Alecsandri”. La fel, la Cahul persoanele vor putea dona sînge la Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui.

De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge, militarii prin contract ai Armatei Naţionale şi studenţii Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” vor participa la donarea benevolă de sînge.

Potrivit datelor Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, în Republica Moldova necesităţile hemotransfuzionale sînt acoperite integral, fiind colectate anual de la circa 80 mii de donări ce asigură asistenţa la peste 130 mii de bolnavi. Totodată, 80 la sută din donări sînt asigurate de donatorii voluntari. Astfel, Ministerul Sănătăţii îşi propune drept obiectiv să sporească anual, cu cel puţin cinci la sută, numărul donărilor voluntare. Comparativ cu anul 2007 numărul donărilor de sînge voluntare s-a majorat de trei ori.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17004523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!