ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 130 de arbori din capitală au fost doborîţi în urma intemperiei

11:05 | 24.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Peste 130 de copaci din capitală au fost doborîţi sau parţial afectaţi în urma furtunii de ieri, 23 iunie. Totodată, au fost înregistrate circa 10 rupturi de fire electrice a reţelei de iluminat public, iar pe aproximativ 45 de adrese au fost afectate reţelele de contact ale transportului electric, informează MOLDPRES.

În municipiul Chișinău, un arbore a căzut peste o femeie de 87 de ani, care ulterior a fost transportată la spital.

Potrivit Serviciului de presă al Primăriei municipiului Chișinău, după două ore de la furtună, s-a reuşit restabilirea reţelei de contact a transportului electric, iar pînă în prezent au fost îndeplinite peste 60 la sută din volumul de lucrări necesare. De dimineaţă, angajaţii Regiei „Exdrupo" acţionează pentru a curăţa străzile şi reţelele pluviale afectate de ploaie şi evacuează nămolul şi deşeurile aduse de vînt şi ape. Serviciile municipale estimează ca pînă la sfîrşitul zilei de astăzi vor finaliza înlăturarea tuturor copacilor doborîţi de vînt.

Furtuna de ieri a adus prejudicii şi fondului locativ din capitală. Cea mai dificilă situaţie s-a înregistrat pe str. Ialoveni, 96, unde au fost deteriorați circa 60 de metri pătraţi din acoperişul blocului locativ. De asemenea, parţial a fost afectat acoperişul caselor de pe str. Timiş, 5, precum şi str. Columna, 181.

Conform datelor Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, ploaia cu vînt a deteriorat mai multe acoperișuri din orașul Durlești, Cricova, raionul Hîncești și Ungheni. Cu acoperișuri deteriorate au rămas mai multe instituții de învățămînt din satele Teșcureni, Bușila și Buciumeni, precum și Casa de cultură din Negurenii Vechi. În satul Beșalma, UTA Gagauz-Yeri, foile de ardezii au fost smulse de pe acoperișurile a 33 case de locuit. La fel, zeci de localități din 15 raioane au rămas în urma ploii parțial deconectate de la energia electrică. Echipele specializate Gas Natural Union Fenosa sînt antrenate în teren, pentru reconectarea consumatorilor. Comisiile locale pentru situații excepționale urmează să estimeze pagubele din localitățile afectate.

Totodată, în urma ploilor cu grindină din data de 22 iunie, au fost afectate mai multe hectare de viță-de-vie și culturi agricole din șase localități ale raionului Cahul și anume satele: Lucești, Bucuria, Larga Nouă, Moscovei, Badicul Moldovenesc și Baurci Moldoveni. De asemenea, au fost deteriorate două segmente de drumuri locale din Baurci Moldoveni și din Badicul Moldovenesc. Precipitațiile abundente au înnămolit curțile în zeci de gospodării din satul Baurci Moldoveni, dar și 12 fîntîni cu apă potabilă.

Potrivit meteorologilor, în zilele de odihnă nu vor cădea precipitații, însă ploile vor reveni la începutul săptămînii viitoare.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17004857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!