ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: ”R. Moldova devine un ”hab de liber tranzit” a mărfurilor și produselor”

16:49 | 27.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Semnarea acordurilor de liber schimb cu Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente, precum și cu state din alte regiuni ale lumii, poziționează Republica Moldova drept un ”hab de liber tranzit” a mărfurilor și produselor, atît pe axa vest-est, cît și cea nord-sud. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul Reuniunii anuale a Noilor Campioni, care se desfășoară în orașul Dalian din China, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al ME, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că pe parcursul ultimului an Guvernul Republicii Moldova a implementat un set mare de programe și strategii naționale, care au drept scop transformarea țării noastre într-un partener credibil și eficient atît în plan regional, cît și mondial. ”Au fost puse în aplicare mai multe legi și hotărîri, care creează condiții favorabile pentru mediul de afaceri, stimulează companiile de peste hotare să vină pe piața autohtonă cu proiecte investiționale de anvergură, fapt care ne permite nu doar să dezvoltăm economia națională, dar să fim prezenți pe piețele internaționale cu produse de calitate”, a accentuat ministrul Economiei.

De asemenea, vicepremierul a specificat că, fiind un stat membru al mai multor organisme internaționale, inclusiv al Organizației Mondiale a Comerțului, Republica Moldova, prin implementarea și promovarea regulilor și normelor stabilite de aceste instituții, participă activ la comerțul internațional și globalizarea acestuia, precum și la regionalizarea lui prin semnarea acordurilor bilaterale de liber schimb.

Conform ministrului Economiei, semnarea acordului de liber schimb cu Turcia a permis nu doar impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, dar a oferit posibilitatea pătrunderii cu mărfuri autohtone pe alte piețe din regiune. ”La momentul actual, sîntem în negocieri avansate privind semnarea Acordului de liber schimb cu Republica Populară Chineză, fapt, care în opinia noastră, ne va oferi noi oportunități în dezvoltarea relațiilor bilaterale, de creștere a volumului de mărfuri dintre ambele state. Mai mult, partea chineză deja și-a exprimat intenția de a deschide un centru specializat de promovare a vinurilor moldovenești, lucru foarte important pentru ţara noastră”, a precizat Octavian Calmîc.

Vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, participă în perioada 27-29 iunie la Reuniunea anuală a Noilor Campioni (Annual Meeting of the New Campions), supranumită și ”Davos-ul de vară”, care se desfășoară în orașul Dalian, Republica Populară Chineză.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!