ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții economici vor prezenta mai puţine rapoarte financiare

16:28 | 30.06.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Agenții economici vor prezenta mai puţine rapoarte financiare către autorităţile statului, conform unui proiect de lege adoptat astăzi în lectură finală de către Legislativ, informează MOLDPRES.

Documentul prevede că agenții economici vor fi obligați să prezinte un singur raport lunar FSIC16 în loc de cele cinci, care erau obligatorii pînă în prezent. Noul raport urmează să fie depus la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) pînă la data de 25 a fiecărei luni.

Raportul unificat FSIC16 are la bază informațiile din cele cinci rapoarte şi va permite eliminarea datelor care se dublează, diminuînd astfel volumul indicilor de raportare cu circa 40%.

În nota informativă anexată la proiect se menționează că implementarea raportului unificat este benefică atît pentru agenții economici, cît și pentru instituțiile statului şi este un instrument de combatere a evaziunii fiscale şi a „salariilor în plic". Pentru stat, această modificare a legislaţiei va aduce economii de resurse financiare din contul eliberării Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) de obligația de recepționare și procesare a rapoartelor, sarcinile fiind preluate exclusiv de SFS.

Pînă în prezent toți agenții economici din Republica Moldova care au persoane angajate erau obligați să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plățile salariale și impozitele aferente: o dare de seamă privind suma venitului achitat şi impozitul pe venit la SFS, o declarație privind calcularea și utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la CNAS, o declarație a persoanei asigurate la CNAS, un raport privind calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistența medicală şi un formular ce prezintă modificarea relațiilor de muncă dintre angajator şi salariat.

Noile modificări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)