ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regele Spaniei a lansat un apel la dialog cu Marea Britanie privind Gibraltarul

09:00 | 13.07.2017 Categorie: Externe

Madrid, 13 iul. /MOLDPRES/.Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lansat un apel la dialog miercuri, în cadrul unui discurs rostit în fața parlamentului britanic, între Regatul Unit și Spania cu privire la Gibraltar pentru a găsi un statut care să fie ''acceptabil pentru toată lumea'', relatează AFP și Reuters, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

El a cerut de asemenea un acord privind Brexit-ul care să asigure ''condiții de viață stabile'' și ''certitudine'' pentru sutele de mii de spanioli care trăiesc în Regatul Unit și cetățenii britanici din Spania.

''Sînt sigur că această hotărîre de a depăși diferențele va fi chiar mai mare în ceea ce privește Gibraltarul și sînt încrezător că prin dialog și efortul necesar cele două guverne ale noastre vor putea să acționeze spre soluții care să fie acceptabile pentru toți cei implicați'', a afirmat regele Spaniei.

Viitorul Gibraltarului, un teritoriu stîncos situat în extremitatea sudică a Spaniei, va fi un subiect major de dispută în negocierile pentru Brexit, după ce Uniunea Europeană a oferit Madridului — care revendică suveranitatea asupra enclavei — dreptul de veto asupra relațiilor viitoare dintre Gibraltar și UE.

 

 

/Editor M.Cucu/