ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania a primit în acest an 3.000 de cereri de azil de la cetățeni turci

11:08 | 14.07.2017 Categorie: Externe

Berlin, 14 iul. /MOLDPRES/. Germania a primit 3.000 de cereri de azil de la cetățeni turci în acest an, potrivit datelor publicate vineri de grupul media Funke, informează AGERPRES și MOLDPRES citînd agenția de presă DPA.

După lovitura de stat eșuată din 15 iulie anul trecut din Turcia, 209 de diplomați și 205 de alți oficiali turci au aplicat pentru a obține de azil în Germania, potrivit celor mai recente cifre oferite grupului Funke de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați de la Berlin.

Numărul de cereri de azil din Turcia a scăzut la 488 în luna iunie, ceea ce echivalează cu nivelul de anul trecut. Cu toate acestea, numărul de cereri a crescut în mod constant timp de cîțiva ani, de la 1.800 în 2014 la 4.600 în 2015.

În 2016, Germania a primit în jur de 5.700 de cereri din Turcia, printre care circa 4.400 de cereri de la kurzi din Turcia.

Germania are o mare populație turcă, amintește DPA.

În Turcia a fost decretată stare de urgență după lovitura de stat eșuată, de organizarea căreia președintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe predicatorul musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA. Gulen neagă o astfel de implicare.

În jur de 50.000 de oameni au fost arestați și 150.000 de funcționari de stat, printre care cadre didactice, judecători și militari, au fost concediați în contextul stării de urgență declarate după puciul eșuat.

De asemenea, un mare număr de oficiali kurzi și parlamentari de la Partidul Democratic al Poporului (pro-kurd) au fost destituiți sau arestați, în timp ce aproape toate mass-media kurde au fost desființate.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului și critici la adresa guvernului afirmă că Ankara se îndreaptă spre un regim autoritar de ani de zile, proces care s-a accelerat după lovitura de stat eșuată și referendumul din aprilie anul curent care a întărit prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

(Editor L. Alcază)