ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 50 la sută din mijloace de măsurare utilizate în piețe nu sînt conforme cerințelor metrologice

11:51 | 26.07.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Aproximativ 54 la sută din mijloacele de măsurare utilizate în piețele din țară, verificate de Agenția pentru Protecția Consumatorilor în prima jumătate de an, s-au dovedit a fi neconforme cerințelor tehnice. Vînzătorii utilizau mijloace de măsurare ”neadecvate, nelegalizate sau care nu au fost verificate metrologic”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Grigore Cațer, director adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Oficialul a adăugat că în prima jumătate a acestui an au fost verificate în total 902 cîntare și alte mijloace de măsurare. Controalele au arătat că 82,9 la sută din mijloacele de măsurare utilizate de persoanele fizice pe teritoriul piețelor erau neconforme. ”Este un procent destul de înalt”, a apreciat Cațer, care a adăugat că ”este îngrijorător faptul că situația nu se schimbă”, aceleași nereguli au fost depistate și în anii trecuți.

Persoanele juridice sînt mai corecte, însă și în cazul acestora peste 30 la sută din cîntare nu corespundeau cerințelor.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a aplicat amenzi în sumă de 386,9 mii lei, iar vînzătorii au fost obligați să lichideze încălcările admise. ”Unii dintre agenții economici știu că Agenția efectuează vizite, ci nu controale și profită de acest fapt folosind mijloace de măsurare care nu sînt verificate metrologic. Le prezintă la verificare doar cînd se anunță că vor fi efectuate controale”, a mai spus Grigore Cațer.

El a afirmat că agenților li s-a acordat tot suportul consultativ pentru a se conforma cerințelor legale și a asigura o activitate corectă pentru a nu admite înșelarea consumatorilor. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17005772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!