ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat la Ministerul de Externe

15:58 | 02.08.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu declarațiile publice de dată recentă făcute de către viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În particular, ambasadorului rus i s-a atras atenția asupra interviului acordat recent de vicepremierul Dmitri Rogozin postului de televiziune ”Rossia 24”, în care acesta și-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre, acestea avînd un caracter denigrator și mincinos. 

Din păcate, vicepremierul rus nu este la prima sa ieșire de acest gen, care nu pot fi calificate în alt mod decît o ingerință brutală în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, astfel de declarații nu cadrează nici cu caracterul relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă, pe bază de respect reciproc.

Avînd în vedere aceste argumente, respectiv impactul extrem de negativ al declarațiilor înaltului demnitar de stat rus asupra imaginii și prestigiului țării noastre, atît pe plan intern, cît și extern, ambasadorului Farit Muhametșin i s-a comunicat decizia autorităților moldovenești de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre, cu aplicarea interdicției de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova.

Menționăm că, această decizie a parcurs toate procedurile instituționale interne și a fost adusă la cunoștința părții ruse în conformitate cu uzanțele diplomatice.