ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiscul atenționează: Termenul de achitare a primei rate a impozitului pe bunurile imobiliare expiră la 15 august

10:38 | 09.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță că data de 15 august 2017 este ultima zi, prevăzută de legislația în vigoare, în care contribuabilii pot achita prima rată a impozitului pe bunurile imobiliare și a impozitului funciar, aferente perioadei fiscale a acestui an, informează MOLDPRES.     

Persoanele care nu vor plăti în termen impozitul pe bunurile imobiliare, vor achita o penalitate pentru fiecare zi de întîrziere de 0,0384 % din suma impozitului pe imobil neachitat. 

Potrivit unor date, făcute publice anterior de SFS, 75 la sută din proprietarii de imobile au achitat integral impozitul pînă la 30 iunie și astfel au beneficiat de o reducere de 15 la sută din suma impozitului calculat. Ca urmare, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat 315,5 milioane de lei la bugetul public național din taxele achitate de persoanele fizice drept impozit pe bunurile imobiliare. Planul stabilit pentru anul 2017 este de 426,2 milioane de lei.

Contribuabilii care nu au profitat de reducerea de 15 la sută sînt obligați să achite impozitul pentru bunurile imobiliare și/sau impozitul funciar în părți egale, nu mai tîrziu de 15 august și 15 octombrie curent.

Potrivit Codului Fiscal, cota maximă a impozitului pe bunurile imobiliare cu destinaţie locativă, garaje şi terenurile pe care acestea sînt amplasate, loturile întovărăşirilor pomicole cu sau fără construcţii amplasate pe ele este de 0,4 la sută din baza impozabilă a bunurilor imobiliare, iar cota minimă de 0,05%. Pentru terenurile agricole cu construcţii amplasate pe ele cota maximă este de 0,3% din baza impozabilă a bunurilor imobiliare, iar cea minimă de 0,1%. Cota concretă se stabileşte anual de către administraţia publică locală.

Pentru anul 2017, cota maximă de impozitare pentru bunurile imobiliare cu destinaţie locativă a fost majorată de la 0,3% la 0,4%, iar pentru bunurile imobiliare cu altă destinaţie decît cea locativă sau agricolă de la 0,1% la 0,3%.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!