ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța a ratificat tratatul Consiliului Europei privitor la combaterea 'luptătorilor teroriști străini'

14:18 | 10.08.2017 Categorie: Externe

Paris, 10 aug. /MOLDPRES/. Franța a ratificat joi tratatul Consiliului Europei menit să sancționeze 'combatanții teroriști străini', document adoptat în octombrie 2015 și intrat în vigoare oficial pe 1 iulie 2017, transmite France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Textul este un protocol adițional la Convenția pentru prevenirea terorismului a Consiliului Europei, care adaugă la lista actuală a infracțiunilor un anumit număr de acte, printre care 'participarea intenționată la un grup terorist, primirea de antrenamente pentru terorism, deplasarea în străinătate în scop terorist sau finanțarea și organizarea acestor călătorii'.

Parisul este cea de-a opta capitală europeană ce ratifică acest tratat, pentru a cărui intrare în vigoare a fost nevoie de ratificarea de către cel puțin șase țări. Pînă joi documentul fusese ratificat de către Albania, Bosnia, Danemarca, Italia, Letonia, Monaco și Republica Moldova.

Consiliul Europei le-a cerut să ratifice tratatul 'cît mai rapid posibil' guvernelor celorlalte 39 de țări membre ale organizației care încă nu au făcut acest lucru.

''Pentru prima dată în dreptul internațional, avem un instrument care pedepsește penal primele pregătiri pentru acte de terorism'', declara în octombrie 2015 secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

(Editor M. Jantovan)