ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE a extins lista persoanelor și entităților vizate de sancțiunile împotriva Coreii de Nord

18:27 | 10.08.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 10 aug. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a extins joi lista persoanelor și entităților vizate de sancțiunile impuse Coreii de Nord, o decizie ce vine în urma recentei rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate al ONU și în contextul escaladării declarațiilor între Washington și Phenian, transmite AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

În concordanță cu rezoluția ONU ce impune noi sancțiuni împotriva Coreii de Nord, Uniunea Europeană a informat, printr-un comunicat, că extinde lista neagră cu nouă indivizi și patru entități, printre care banca de stat nord-coreeană Foreign Trade Bank (FTB).

Pe lista sancțiunilor europene se află de acum 103 persoane și 53 de entități nord-coreene.

Consiliul European, care grupează statele membre ale UE, a mai anunțat că va lucra pentru punerea rapidă în aplicare a altor prevederi ale rezoluției ONU, printre care cele vizînd reducerea transferurilor de fonduri ale nord-coreenilor din străinătate spre țara de origine.

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au adoptat sîmbătă în unanimitate o rezoluție — venită ca ripostă la programele balistic și nuclear ale Phenianului — ce prevede noi sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord, care ar urma să priveze această țară de venituri anuale estimate la un miliard de dolari, o treime din totalul celor provenite din exporturi.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că va răspunde cu ''foc și furie'' dacă Phenianul va continua să profereze amenințări, iar nord-coreenii au replicat că au în vedere un atac cu rachete asupra teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific de importanță strategică pentru SUA.

(Editor M. Jantovan)